Ruski predsednik na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Putin: Svet više neće biti isti

SvetVesti

17.6.2022 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 11

Putin: Svet više neće biti isti Putin: Svet više neće biti isti
Svet više neće biti isti, jer se u njemu događaju promene koje su „fundamentalne, okretne i neumoljive prirode“, rekao je u petak ruski predsednik... Putin: Svet više neće biti isti

Svet više neće biti isti, jer se u njemu događaju promene koje su „fundamentalne, okretne i neumoljive prirode“, rekao je u petak ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Pogrešno je verovati da vreme turbulentnih promena može, kako se kaže, da prođe, da sačeka, da će se navodno vratiti u normalu, da će sve biti kao pre. Neće“, rekao je Putin, prenosi Russia Today. On je naveo da se trenutno dešavaju tektonske i revolucionarne promene u svetskoj ekonomiji i politici.

„Proteklih decenija na planeti su formirani novi moćni centri koji se sve glasnije izjašnjavaju, svaki od njih razvija svoje političke sisteme i javne institucije, sprovodi svoje modele ekonomskog rasta i, naravno, ima pravo da ih zaštiti, da obezbedi nacionalni suverenitet“, naveo je predsednik Rusije.

Putin je dodao da se u globalnoj politici, ekonomiji, tehnologiji i čitavom sistemu međunarodnih odnosa dešavaju revolucionarne promene. On je rekao da su zapadne zemlje podrile poverenje u svetske valute zarad ambicija zastarelih geopolitičkih iluzija.

Prema njegovim rečima samo direktni gubici Evropske unije od politike sankcija mogu da pređu 400 milijardi dolara za godinu dana.

„Prema ekspertima, samo računanje gubitaka EU od groznice sankcija u narednoj godini može premašiti 400 milijardi dolara. To je cena odluka koje su odvojene od stvarnosti i donetih suprotno zdravom razumu“, kazao je Putin.

On je naveo da je EU konačno izgubila politički suverenitet i da njene elite „igraju na tuđu muziku“, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu. Putin je takođe ocenio da su SAD zarobljene sopstvenim zabludama o zemljama izvan takozvane zlatne milijarde.

„Oni sve drugo smatraju periferijom, svojim dvorištem. I dalje ih tretiraju kao kolonije, a narode koji tamo žive smatraju ljudima drugog reda, jer sami sebe smatraju izuzetnim“, rekao je Putin. On je dugogodišnju politiku zemalja G7 nazvao „neodgovornom“.

  • TATJANA

    17.6.2022 #1 Author

    Tako je Putine

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.6.2022 #2 Author

    I uvek ispasta narod zbog politike nekolicine…

    Odgovori

  • SRDJAN

    18.6.2022 #3 Author

    Svako ce terati svoje a narod ce ispastati ko i uvek.

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #6 Author

    Neverovatna je cifra koja je predvidjena kada je evropa u pitanju, pitanje je da li postoji sansa da se ona ne ostvari jer se ne nazire kraj rata i krizi.

    Odgovori

  • Milovan94

    19.6.2022 #7 Author

    Od korone nije više isti i svaki dan su sve veće I veće promene

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #8 Author

    Promene su neminovne, bilo bi dosadno da ih nema.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    19.6.2022 #9 Author

    Sve je unapred isplanirano…

    Odgovori

  • Lolek

    18.9.2022 #11 Author

    the world is mine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...