Ukrajinska vojska očekuje novo oružje sa Zapada

Rusija upozorava da će pomeriti linije fronta

SvetVesti

6.6.2022 15:29 Autor: Vladimir Jokanović 6

Rusija upozorava da će pomeriti linije fronta Rusija upozorava da će pomeriti linije fronta
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u ponedeljak da je Ukrajina nespremna za mirovne pregovore sa Rusijom. On je dodao da Rusija... Rusija upozorava da će pomeriti linije fronta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u ponedeljak da je Ukrajina nespremna za mirovne pregovore sa Rusijom. On je dodao da Rusija ima sve razloge da veruje da Kijev time ispunjava volju anglosaksonskog sveta. „Ukrajina ne želi da pregovora, ona je to odbila“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije dodao je da je Moskva spremna da radi na osnovu predloga ukrajinskih kolega. „Nacrt dogovora napisan je na osnovu tih predloga ukrajinske strane“, rekao je Lavrov, dodajući da mesec i po dana nije bilo pomaka u pregovorima, prenosi Russia Today.

Lavrov je prokomentarisao i snabdevanje Ukrajine američkim raketama dugog dometa. „Ako je Zapad odlučio da isporučuje oružje, koje je očigledno sposobno da stigne ne samo do granice, već i do dubljih regiona Ruske Federacije“ i ukoliko je (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski nešto obećao onda će na to biti ozbiljno odgovoreno, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, što su raketni sistemi koji se isporučuju Ukrajini dalekometniji, to će „Rusija više udaljavati naciste“ od linije sa koje su pretnja ruskom stanovništvu Ukrajine i Rusije. On je rekao da se narod Ukrajine smeje Amerikancima koji veruju obećanjima Zelenskog.

Foto: Beta/AP

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija izvukla odgovarajuće zaključke ako bi se Ukrajini isporučile rakete dugog dometa. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je pre toga novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje višecevne raketne bacače HIMARS. Zauzvrat, Zelenski je rekao da Kijev neće koristiti raketne sisteme dugog dometa za udare po ruskoj teritoriji.

Zelenski je u ponedeljak razgovarao telefonom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o novom paketu podrške za odbranu Ukrajine. Pokrenuto je pitanje bezbednosnih garancija i načina da se izbegne kriza sa hranim i da se deblokiraju luke, prenosi Financial Times.

Zelenski je više puta hvalio Džonsona zbog efikasnog snabdevanja Ukrajine pritivtenkovskim bacačima NLAV, pre rata u Ukrajini, kao i za isporuku drugog naoružanja Kijevu za odbranu od ruske invazije. Džonson je popularan u Ukrajini, gde pojedini gradovi planiraju da nazovu svoje ulice po njemu, dok se on istovremeno suočava sa glasanjem o nepoverenju zbog pravljenja zabava tokom strogih zaključavanja usled pandemije korona virusa.

Ukrajinski predsednik posetio je tokom vikenda svoje trupe na liniji fronta u istočnim i južnim regionima. On je bio u gradovima Lisičansk i Severodonjeck gde vladine trupe vode ulične borbe protiv ruskih snaga. Zelenski je nagovestio da se na linije fronta dopremaju nove isporuke oružja sa Zapada, iako o tome nije detaljno govorio.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Pa ovo ne miriše na dobro…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.6.2022 #2 Author

    Ko zna koliko ce ovo jos trajati

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #3 Author

    Sistematski provociraju Rusiju iz dana u dan,jasno koliko zele da sve ovo sto duze traje…

    Odgovori

  • kaćica

    6.6.2022 #4 Author

    Nece biti dobro cim ovo ne prestaje…

    Odgovori

  • GAGA

    7.6.2022 #5 Author

    Ni nagovestaj smirivanja

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.6.2022 #6 Author

    Nije se saliti sa Rusijom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...