Italija predlaže fazno mirovno rešenje za Ukrajinu

Kijev traži oružje umesto primirja, Moskva čeka detalje plana

EUSvetVesti

19.5.2022 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 14

Kijev traži oružje umesto primirja, Moskva čeka detalje plana Kijev traži oružje umesto primirja, Moskva čeka detalje plana
Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da budu započeti ozbiljni pregovori o okončanju... Kijev traži oružje umesto primirja, Moskva čeka detalje plana

Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da budu započeti ozbiljni pregovori o okončanju rata i rekao da će Italija nastaviti da podržava Ukrajinu, ne isključujući isporuku oružja. On je ocenio da je važno održati pritisak kroz ekonomske sankcije „jer Moskvu moramo da dovedemo za pregovarački sto“.

„Prekid vatre mora da bude postignut što je pre moguće“, rekao je Dragi u četvrtak u Senatu u Rimu, otvarajući debatu o ulozi Italije u podršci Ukrajini, koja stvara sve veće tenzije u njegovoj vladajućoj većini, prenosi Reuters. Dragi nije direktno pomenuo da li će Italija nastaviti da isporučuje oružje Kijevu, čemu se protive Pokret 5 zvezdica i desničarska Liga, njegovi ključni koalicioni partneri.

On je međutim istakao da nije spreman da isključi dalje isporuke oružja. Italija je do sada usvojila tri uredbe kojima se odobravaju isporuke oružja, ali vlada nije otkrila koja vrsta oružja je isporučena. „Italija će nastaviti da podržava ukrajinsku vladu u njenim naporima da odbije rusku invaziju. To ćemo činiti u bliskoj saradnji sa našim evropskim partnerima“, naveo je Dragi.


Prema istraživanjima javnog mnjenja u Italiji postoji mala podrška za pružanje vojne pomoći Kijevu. Dragi je rekao da će Italija učiniti sve što može da unapredi sporazumno rešenje za okončanje rata, ali da svaki sporazum mora imati punu podršku Ukrajine da bi bio održiv.

Foto: Youtube screenshot

Pristalice Ukrajine sa zapada treba da obezbede zemlji više oružja i da uvedu oštrije sankcije Rusiji, umesto da pozivaju na privremeni prekid vatre, ocenio je tim povodom savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, prenosi Financial Times. „Ne nudite nam prekid vatre, to je nemoguće bez potpunog povlačenja ruskih trupa“, naveo je Podoljak posle poziva Dragija na hitan prekid vatre.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može da govori o planu koji je Italija predložila za mirno rešavanje situacije u Ukrajini, jer njegovi detalji još nisu saopšteni Kremlju. „Nažalost, za sada ne znamo detalje tog plana. Ne mogu da kažem, ne znam da li su dostavljeni nekako diplomatskim putem, ali za to smo saznali iz medija, tako da ne mogu da komentarišem“, rekao je Peskov, prenosi TASS. Peskov je ranije rekao da je pregovarački proces između Rusije i Ukrajine bez posrednika veoma spor i neefikasan.

On je naglasio da Kremlj pozdravlja učešće svih koji mogu da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini i ne odbacuje ničije iskrene napore. Ranije je saopšteno da je Ministarstvo spoljnih poslova Italije uručilo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu fazni plan za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, koji uključuje prekid vatre i sporazum o „spornim teritorijama“ i opštim multilateralnim sporazumom o bezbednosnim garancijama Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina ne može preko reda u Evropsku uniju, jer to, pored ostalog, ne bi bilo fer prema kandidatima za članstvo sa Zapadnog Balkana, izjavio je u četvrtak nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) . „Ferplej prema šest zemalja Zapadnog Balkana nalaže da put u EU ne može da vodi bilo kakvom prečicom“, rekao je Šolc u Bundestagu, prenosi DPA.

Kancelar je naglasio da EU sada treba da obavi svoj deo posla u pristupnom procesu Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, a za jun je najavio posetu regionu sa porukom da je „Zapadnom Balkanu mesto u EU“. Evropska komisija u junu planira da objavi svoje preporuke u pogledu kandidatskog statusa Ukrajine za članstvo u EU. Sa tim moraju da se saglase sve članice EU.

On je priznao da brine zbog mogućeg širenja sukoba, ali je istakao da saveznici imaju „zajednički cilj – Rusija ovaj rat ne sme da dobije. Ukrajina mora opstati“. Prema njegovim rečima, nemačka vlada Ukrajinu vojno podržava „promišljeno, uravnoteženo i u tesnoj međunarodnoj koordinaciji“. Nemačka „neće ništa preduzimati na svoju ruku, niti će išta uraditi da NATO učini stranom u ratu“, istakao je Šolc.

  • MARKO7

    19.5.2022 #1 Author

    Pa ja nisam siguran šta oni hoće iskreno šta oni misle da rade sa ovim ratom više….

    Odgovori

  • STRELAC

    19.5.2022 #2 Author

    Rusija je vec dobila ovaj rat.

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #4 Author

    Samo sebi I narodu prave gore.

    Odgovori

  • TATJANA

    19.5.2022 #6 Author

    Da se saceka plan zvanicno pa da vidimo sta se dalje desava

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.5.2022 #7 Author

    Svi su da se rat zavrsi,a svi salju oruzje u Ukrajinu jer Rusija ne sme da pobedi!?

    Odgovori

  • DJORDJE1

    20.5.2022 #8 Author

    Samo da se situacija uskoro smiri između Rusije i Ukrajine…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    20.5.2022 #9 Author

    nažalost sukob se produžava, ide u nedogled a nedužni ljudi i dalje ginu

    Odgovori

  • kaćica

    21.5.2022 #10 Author

    Jadni ljudi,koliko ce ovo jos trajati…

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #11 Author

    Nazalost obican narod najvise ispasta zbog svega ovoga, a Evropa polako upada u kopals.

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #12 Author

    Neće ovaj rat biti tako lako završen

    Odgovori

  • DIXI

    25.9.2022 #13 Author

    Jadni ljudi,koliko ce ovo jos trajati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...