Nastavljena predaja ukrajinskih vojnika

Komandanti Azova i dalje u Azovstalu

SvetVesti

18.5.2022 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

Komandanti Azova i dalje u Azovstalu Komandanti Azova i dalje u Azovstalu
Još oko 700 ukrajinskih boraca predalo se u železari Azovstal u Marijupolju u protekla 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Međutim, vođe odreda... Komandanti Azova i dalje u Azovstalu

Još oko 700 ukrajinskih boraca predalo se u železari Azovstal u Marijupolju u protekla 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Međutim, vođe odreda Azov i dalje se kriju u fabrici, odlažući konačnu predaju, tvrde ruski izvori.

Prema navodima ruskog ministarstva, ukupno 959 pripadnika ukrajinskih snaga položilo je oružje u Azovstalu, poslednjem njihovom uporištu u gradu, prenosi Time. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane, koje je naredilo predaju celog garnizona, potvrdilo je da je samo oko 250 njih napustilo fabriku.

Najviši ukrajinski komandanti iz Azovstala tek treba da se predaju, naveo je lider samoproglašene Donjecke republike Denis Pušilin. On je rekao da među stotinama boraca koji su se predali nije nijedan komandant najvišeg nivoa. „Nisu napustili“ fabriku, kazao je Pušilin, prenela je lokalna novinska agencija DAN na koju se poziva Al Jazeera.

Pušilin je takođe izjavio da će železara Azovstal biti porušena i da neće biti obnovljena kao neke druge oštećene fabrike u Marijupolju. On je naveo da će o sudbini pripadnika ukrajinskog Azova koji su se predali ruskim snagama odlučivati sud.

Foto: Beta/AP

Ukrajinski zvaničnici govorili su o nadi da će organizovati razmenu ruskih zarobljenika za svoje iz Marijupolja, koje opisuju kao nacionalne heroje. Moskva navodi da takav dogovor nije sklopljen i da su se Ukrajinci predali bezuslovno. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da nema govora ni o kakvoj evakuaciji „ekstremista“ iz Azovstala, nego o njihovoj predaji, prenosi Sputnik.

Rusija ističe da se nije unapred složila sa razmenom zarobljenika za ukrajinske borce u Azovstalu, od kojih mnogi pripadaju zloglasnom pronacističkom puku Azov. Ruska strana saopštila je da je više od 50 ranjenih ukrajinskih zarobljenika prebačeno u bolnicu na lečenje, dok su drugi odvedeni u zatvor.

Rusko ministarstvo pravde saopštilo je da će Vrhovni sud zemlje održati ročište 26. maja o pitanju stavljanja puka Azov van zakona, odnosno o proglašavanju puka terorističkom organizacijom, kao što predlažu tužioci, prenosi Wall Street Journal.

Marijupolj, koji je glavna luka u Donbasu, najveći je grad koji je Rusija do sada zauzela. Zauzimanjem Marijupolja Moskva je ostvarila punu kontrolu nad Azovskim morem i neprekinutim delom teritorije na istoku i jugu Ukrajine.

  • DJORDJE1

    19.5.2022 #1 Author

    Strašno! Samo da se što pre završi ovaj rat između Ukrajine i Rusije.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    19.5.2022 #2 Author

    Zao mi je zarobljenih ruskih vojnika naročito kada se šire glasine da ih zlostavljaju ali pitanje je da li treba razmeniti zarobljenike kada su u pitanju nacistički ekstremisti, mozda su u pravu rusi da im je mesto u zatvoru.

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #3 Author

    Rat nikom nista nije dobro doneo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...