Uključivanje Finske i Švedske u vojni savez i dalje neizvesno

Turska, a ne Rusija prepreka za proširenje NATO-a

AnalizaSvetU fokusuVesti

17.5.2022 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 16

Turska, a ne Rusija prepreka za proširenje NATO-a Turska, a ne Rusija prepreka za proširenje NATO-a
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) potvrdio je protivljenje Ankare članstvu Finske i Švedske u NATO-u, odbacivši predlog nordijskih zemalja da pošalju... Turska, a ne Rusija prepreka za proširenje NATO-a

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) potvrdio je protivljenje Ankare članstvu Finske i Švedske u NATO-u, odbacivši predlog nordijskih zemalja da pošalju delegacije u Tursku da razgovaraju o tom pitanju. „Ne bi trebalo da se trude“ da dolaze u Ankaru na razgovore, rekao je Erdogan.

„Nećemo reći ‘da’ onim zemljama koje primenjuju sankcije Turskoj“, rekao je turski predsednik, aludirajući na odluku Švedske iz 2019. godine da obustavi prodaju oružja Turskoj zbog njenog vojnog angažmana u Siriji, prenosi Al Jazeera. Turska je takođe optužila Finsku i Švedsku za skrivanje „terorističkih“ grupa, uključujući Kurdistansku radničku partiju (PKK).

„Nijedna od zemalja nema jasan stav protiv terorističkih organizacija. Kako da im verujemo?“, rekao je Erdogan. Podsetimo, PKK se nalazi na crnoj listi u Turskoj, ali i u SAD i Evropskoj uniji. Prema navodima državne novinske agencije Anadolu, Švedska i Finska nisu pozitivno odgovorile na 33 zahteva za ekstradiciju, koje je podnelo tursko Ministarstvo pravde u poslednjih pet godina.

Ankara je tražila izručenje pojedinaca koji su optuženi da su povezani sa PKK ili da pripadaju pokretu koji je organizovao neuspeli vojni puč protiv Erdogana u leto 2016. godine. Turska je posebno zamerila Stokholmu za popustljivost prema PKK, koja je vodila oružanu pobunu protiv turske države 1984. godine.

Foto: Pixabay.com

Švedska kancelarija za spoljnu politiku saopštila je u ponedeljak da visoki predstavnici Švedske i Finske planiraju da otputuju u Ankaru na razgovore kako bi odgovorili na prigovore Ankare. „Hoće li doći da nas ubeđuju? Izvinite, ali ne bi trebalo da smetaju“, rekao je Erdogan, dodajući da bi u slučaju prključenja dve pomenute zemlje NATO postalo „mesto gde su koncentrisani predstavnici terorističkih organizacija“.

Uprkos odlučnom protivljenju Ankare, čiji je pristanak neophodan za priključenje novih članica, analitičari ocenjuju da će se Turska na kraju uskladiti sa konsenzusom i prihvatiti Finsku i Švedsku kao nove članice, ali da će pokušati da se „cenkaju“ kako bi dobila nešto za sebe. Pominju se novi avioni umesto zastarelih F-16.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) izjavio je da će Švedska i Finska moći da se pridruže NATO-u uprkos zabrinutosti Turske. Blinken će u sredu u Vašingtonu razgovarati sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom (Mevlüt Çavuşoğlu). Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je uveren „da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je izrazila Turska“.

Istovremeno, Vladimir Putin, predsednik Rusije, čija je vojna intervencija u Ukrajini direktan povod za ulazak Švedske i Finske u NATO, naveo je da to ne predstavlja „direktnu pretnju za Rusiju“, prenosi Financial Times, pozivajući se na Interfax.

Putin je ipak upozorio da bi „širenje vojne infrastrukture na ovu teritoriju izazvalo naš odgovor na osnovu pretnji koje nam stvaraju“. Prema ocenama analitičara to bi moglo da znači da bi Moskva mogla da prihvati članstvo Švedske i Finske u NATO-u, ali ako vojna alijansa ne bi tamo slala oružje i trupe.

  • N.N.

    17.5.2022 #1 Author

    Nece dati Turska sigurno.

    Odgovori

  • MADMAX

    17.5.2022 #3 Author

    Pogrešna definicija, Turska uslovljava ove zemlje.

    Odgovori

  • JOVANA

    17.5.2022 #4 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    17.5.2022 #5 Author

    Svaka čast Erdoganu. Pozdravljam njegov stav.

    Odgovori

  • Emilija

    17.5.2022 #6 Author

    Bas tako

    Odgovori

  • TATJANA

    17.5.2022 #7 Author

    Za godinu, dve bice sasvim druga neka slika svetskog poretka

    Odgovori

  • GAGA

    17.5.2022 #8 Author

    Bilo bi dobro da se malo ohlade usijane glave.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.5.2022 #9 Author

    Turska za sada kategoricki odbija,a kad drzave pocnu sa cenkanjem videcemo krajnji rezultat…

    Odgovori

  • kaćica

    17.5.2022 #10 Author

    Dobro je da se Nato-u konacno stane na put.

    Odgovori

  • STRELAC

    17.5.2022 #11 Author

    Sve zemlje moraju da daju saglasnost da bi nova clanica mogla da pristupi,ako se Erdogan zainati nista nema od tog posla.

    Odgovori

  • IVAN

    17.5.2022 #12 Author

    Turska ozbiljan igrac

    Odgovori

  • TATJANA

    18.5.2022 #13 Author

    Za godinu, dve novi svetski poredak

    Odgovori

  • DJORDJE1

    18.5.2022 #14 Author

    Turska je ozbiljan igrač u svemu ovome, imaju veliku kontrolu.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.5.2022 #15 Author

    to proširenje dovodi do proširenja sukoba i još veće krize u celom svetu Turska tu ne može mnogo jer Amerika diktira a Rusija čuva svoje teritorije

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #16 Author

    Ako Turska bude istrajna u ovom i ne dozvoli da se ne dobije ucalnjenje novih clanica to bi im donelo ogroman benifit kod Putina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...