Rat u Ukrajini

NATO transporti oružja na meti ruske vojske

SvetVesti

4.5.2022 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 14

NATO transporti oružja na meti ruske vojske NATO transporti oružja na meti ruske vojske
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će transportna sredstva NATO koja dopremaju oružje i municiju za ukrajinske trupe biti uništena. Šojgu je... NATO transporti oružja na meti ruske vojske

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će transportna sredstva NATO koja dopremaju oružje i municiju za ukrajinske trupe biti uništena. Šojgu je naglasio da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem.

„Svaki transport Severnoatlantske alijanse koji je stigao na teritoriju zemlje sa oružjem ili materijalom za potrebe ukrajinskih oružanih snaga smatramo legitimnom metom za uništenje“, rekao je Šojgu, prenosi Russia Today.

Ranije je Ministarstvo odbrane objavilo da su ruske snage hipersoničnim raketama Oniks uništile kontigent oružja koje su Ukrajini isporučile SAD i saveznici. Tom prilikom pogođena je i novoizgrađena pista aerodroma u Odesi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da su SAD za mesec i po dana Ukrajini isporučile oružje u vrednosti od 1,65 milijardi dolara.


Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske snage u utorak uveče gađale raketama železnički infrastrukturu širom zemlje, izazivajući haos u mreži šinskog transporta. Rusija je, kako se navodi, ispalila 18 krstarećih raketa na osam regiona, uključujući Lavov na zapadu zemlje. U napadu su uništene ili teško oštećene tri električne podstanice za napajanje mreže, prenosi Financial Times.

Foto: Beta/AP

Vazduhoplovne snage Ukrajine navode da su ruske rakete uglavnom ispaljene iz bombardera iznad Kaspijskog mora, kao i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela nekoliko projektila. Ukrajinski zvaničnici ocenili su da su ruske snage izvršile napade u cilju remećenja protoka oružja koje dolazi iz zapadnih zemalja.

Sveže zalihe oružja većeg dometa ključna su pomoć ukrajinskim snagama u suprotstavljanju ruskom napredovanju u istočnim i južnim delovima zemlje. Ukrajinske železnice pokazale su se kao sredstvo od vitalnog interesa za isporuke oružja, kao i za prevoz inostranih lidera u Kijev i evakuaciju civila.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da su se u sredu vodile teške borbe kod železare „Azovstal“ koja je poslednje uporište ukrajinskih snaga u tom gradu. Bojčenko je naveo da je izgubljen kontakt sa borcima u fabrici, kao i da je i sam među civilima koji čekaju evakuaciju, kao i da se tu nalazi još 30 dece, prenosi Reuters.

Koridor za evakuaciju civila otvoren je 1. maja kada je na snagu stupilo dvodnevno zatišje, tokom kojeg je železaru napustilo više od 100 osoba. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je tom prilikom došlo do „pravog prekida vatre“, kao i da njegov tim zajedno sa UN radi na evakuaciji preostalih civila.

Šojgu je naveo da ruske snage kontrolišu Marijupolj, kao i da je počelo raščišćavanje ruševina u gradu. On je istakao da se „uspostavlja miran život“ u Donbasu, uključujući Marijupolj, najveće industrijsko i transportno čvorište na Azovskom moru, koje je „pod kontrolom ruske vojske“.

  • TATJANA

    4.5.2022 #1 Author

    Nece se ovo zaustaviti ovde..

    Odgovori

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #2 Author

    Na žalost samo loše vesti u odnosima izmeću Rusije i Nato članica…

    Odgovori

  • SRDJAN

    4.5.2022 #3 Author

    Nikom rat nece nista dobro doneti.

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.5.2022 #4 Author

    Samo neka mir p

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.5.2022 #5 Author

    Samo neka mir pobedi,i neka sve ovo stane.

    Odgovori

  • MADMAX

    4.5.2022 #6 Author

    Spustiti loptu.

    Odgovori

  • JANA

    4.5.2022 #7 Author

    Ovo je vec otislo predaleko ,ali nazalost nista nije u nasim rukama..

    Odgovori

  • GAGA

    4.5.2022 #8 Author

    Od ovog rata ce jedino SAD imati koristi

    Odgovori

  • IVAN

    4.5.2022 #9 Author

    Rusija je supersila nema šale nije to Jugoslavija 99′

    Odgovori

  • SANJA

    4.5.2022 #10 Author

    Samo da ne krenu sa nuklearkama

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.5.2022 #11 Author

    Samo se izaziva da se prosiri na druge zemlje…

    Odgovori

  • SUNCOKRET0

    5.5.2022 #12 Author

    Nato stalno doprema oružje kao što i marioneta Zelenski traži a Rusi ga stalno uništavaju. Smešno i bespotrebne sa aspekta zdravog razuma koji nažalost nikada ne upravlja ratovima.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    5.5.2022 #13 Author

    licimerna Amerika izaziva, Rusija se neda a ono što je suština nedužni ljudi i dalje stradaju

    Odgovori

  • IVAN

    17.5.2022 #14 Author

    Licemerije Amerike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...