Pregovori Kijeva i Moskve i dalje na mrtvoj tački

Rusija insistira na predaji ukrajinskih snaga u fabrici Azovstal

SvetVesti

26.4.2022 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 7

Rusija insistira na predaji ukrajinskih snaga u fabrici Azovstal Rusija insistira na predaji ukrajinskih snaga u fabrici Azovstal
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da se vrati razgovorima sa Ukrajinom, rekavši da bi „svi imali koristi“ od... Rusija insistira na predaji ukrajinskih snaga u fabrici Azovstal

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da se vrati razgovorima sa Ukrajinom, rekavši da bi „svi imali koristi“ od obnove težnje za mirom. Turski lider, koji je nastojao da bude posrednik u sukobu, rekao je Putinu da je hitno potreban prekid vatre u Ukrajini.

Erdogan je takođe insistirao na otvaranju humanitarnih koridora kako bi se omogućila evakuacija, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije, prenosi Financial Times. On je naveo da bi „svi imali koristi od povratka na pozitivan zamah“ pregovora između ruskih i ukrajinskih pregovarača, koji su održani ranije ovog meseca u Istanbulu.

Turski predsednik, koji ima bliske odnose i sa Putinom i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, poslednjih dana se zalagao za oživljavanje zamrznutih pregovora. Erdogan je u nedelju razgovarao sa Zelenskim, rekavši mu da je Ankara spremna da pomogne na bilo koji način, uključujući i posredovanje.

Ukrajinske snage bezbednosti, blokirane na teritoriji fabrike „Azovstal“ u Marijupolja, nedavno su počele da traže evakuaciju u Tursku, a ne na teritoriju koju kontroliše Kijev, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin, prenosi TASS. On je rekao da su pripadnici puka Azov, koji se nalaze u fabrici ratni zločinci i da im se mora suditi.

Foto: Beta/AP

Ukrajinski predsednik je naveo da verovatnoća daljih mirovnih pregovora sa Moskvom zavisi od Putina, ali je dodao da Kijev želi suštinske razgovore. Zelenski je takođe upozorio da bi likvidacija preostalih ukrajinskih snaga u „Azovstalu“ dovela do toga da Kijev napusti pregovore.

Putin je u razgovoru sa Erdoganom istakao da su kijevske vlasti dužne da narede ukrajinskim snagama u „Azovstalu“ da se predaju. „Što se tiče ukrajinskih vojnika i pripadnika nacionalističkih bataljona koji su blokirani na teritoriji fabrike, kijevske vlasti su dužne da na sebe preuzmu političku odgovornost i da im, rukovodeći se humanim principima, narede da polože oružje“, rekao je Putin, saopštio je Kremlj.

Ruski predsednik je naveo da se ratnim zarobljenicima garantuju život, medicinska pomoć i obraćanje u skladu sa međunarodnim pravnim normama, prenosi Sputnik. Ruski predsednik je naglasio da je Marijupolj oslobođen i da u gradu nema borbenih dejstava.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva nastaviti da pregovara sa timom koji je imenovao Zelenski i da će se ti „kontakti nastaviti“, iako neki ruski politikolozi insistiraju na tome „da treba pregovarati sa Amerikancima“. Prema rečima Lavrova situacija u Ukrajini završiće se sporazumom, čije će parametre određivati situacija na ratištu.

Lavrov je u utorak u Moskvi primio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres), koji je rekao da su „UN spremne da u potpunosti mobilišu svoje ljudske i logističke resurse da pomognu u spasavanju života u Marijupolju“. On je takođe predložio koordinaciju sa Crvenim krstom kako bi se omogućila evakuacija ljudi iz fabrike „Azovstal“, u kojoj se pored vojnika nalaze i civili, prenosi Deutsche Welle.

Lavrov je ocenio da je nastupio „trenutak istine“ za UN, povodom predloga rezolucije Lihtenštajna o pravu veta u Savetu bezbednosti UN, ističući da bi se svetska organizacija raspala bez tog prava. „Pravo veta je jedan od ključnih stubova UN, bez toga će organizacija pasti u haos“, rekao je Lavrov.

  • TATJANA

    26.4.2022 #1 Author

    Dok se oni dogovore za pregovore, narod gine

    Odgovori

  • Milovan94

    26.4.2022 #2 Author

    Teško samo narodu koji gine ni kriv ni dužan.

    Odgovori

  • JANA

    26.4.2022 #3 Author

    Da ne bude posle kako ih nisu upozorili

    Odgovori

  • MAJALG

    26.4.2022 #4 Author

    Svemu ovome se ne vidi kraj, a neduzan narod gine, nije mi zao ovih azovaca ali jeste neduznog pravoslavnog naroda.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.4.2022 #5 Author

    Niko od obe strane ne popusta a narod gine…

    Odgovori

  • STRELAC

    27.4.2022 #6 Author

    Neverovatno je da ne mogu da se dogovore i da evakuisu taj napaceni narod.

    Odgovori

  • Lolek

    20.8.2022 #7 Author

    Tesko

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...