Bitka za Marijupolj

Rusi ponovili poziv na predaju ukrajinske vojske

SvetVesti

20.4.2022 16:38 Autor: Vladimir Jokanović 7

Rusi ponovili poziv na predaju ukrajinske vojske Rusi ponovili poziv na predaju ukrajinske vojske
Zahvaljujući Rusiji u Donbasu će zavladati mir, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin. „Rusija će delovati dosledno, postići ćemo normalizaciju života u... Rusi ponovili poziv na predaju ukrajinske vojske

Zahvaljujući Rusiji u Donbasu će zavladati mir, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin. „Rusija će delovati dosledno, postići ćemo normalizaciju života u Donbasu“, rekao je Putin, dodajući da je na samom početku istakao da je to cilj vojne operacije.

Rusija je predala Ukrajini nacrt dokumenta o pregovaračkom rešenju i Kijev je sada na potezu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je ocenio da ukrajinska strana ne pokazuje težnju da intenzivira pregovarački proces, ali da ostaje nada „da će se situacija razrešiti na najbolji mogući način“, prenosi Sputnik.

Peskov je prokomentarisao predlog Izraela da organizuje sastanak predsednika Rusije i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekavši da je Moskva u više navrata objasnila šta je potrebno da bi se taj sastanak organizovao. Kremlj je više puta naveo da bi sastanku Putina i Zelenskog moralo da prethodi usaglašavanje mirovnog sporazuma.

Ukrajinski predsednik rekao je ranije za CNN da Kijev nije voljan da se odrekne teritorije u istočnom delu zemlje kako bi okončala rat protiv Rusije, kao i da je ukrajinska vojska spremna da se bori u regionu Donbasa. Prema njegovim rečima bitka za Donbas mogla bi da utiče na dalji tok rata. Zelenski je istakao da Ukrajina nema garancije Rusije da neće ponovo pokušati da zauzme Kijev, ukoliko bude uspela da zauzme Donbas.

Foto: Beta/AP

Rusko Ministarstvo odbrane ponovilo je poziv ukrajinskim snagama u fabrici Azovstal u južnom lučkom gradu Marijupolju da se predaju, navodeći da će uspostaviti prekid vatre po podne. „Još jednom pozivamo vlasti u Kijevu da pokažu razum i daju odgovarajuće naređenja borcima da prestanu s besmislenim otporom“, saopštilo je Ministarstvo.

Ruske snage zauzele su ostatak Marijupolja, ali su se ukrajinske snage utvrdile u krugu fabrike, gde se navodno nalazi i hiljade civila. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk navela ja da Ukrajina planira da otvori humanitarni koridor za izlazak iz Marijupolja za žene, decu i stare. Prema poslednjim informacijama sa lica mesta, evakuacija civila je u toku, a oni se autobusima odvoze iz Marijupolja.

Više od pet miliona Ukrajinaca napustilo je domove od početka rata u Ukrajini, pokazju najnovije procene Agencije UN za izbeglice (UNHCR). Oko tri miliona Ukrajinaca prešlo je u susednu Poljsku, dok je oko 757.000 pronašlo utočište u Rumuniji, a oko 500.000 u Rusiji. U Rusiju je neposredno pred početak vojne operacije prebeglo više od 100.000 stanovnika Donjecka, prenosi Financial Times. Prema podacima Kijeva, u međuvremenu se oko milion Ukrajinaca vratilo u zemlju.

  • SUNCOKRET

    20.4.2022 #1 Author

    Zelenko će morati kad tada da pristane na zahteve Rusije koja dobro zna šta hoće.

    Odgovori

    • SNEZANA

      20.4.2022 #2 Author

      Bolje da pristane ranije,da posledice budu manje.

      Odgovori

  • DJORDJE1

    20.4.2022 #3 Author

    Svakim danom sve lošija i lošija situacija u Ukrajini.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.4.2022 #4 Author

    Zao mi je tih vojnika,civila,ginu ljudi a na kraju ce biti kako je vec zacrtano…

    Odgovori

  • LUKA

    20.4.2022 #5 Author

    Samo se jos vise zakuvava

    Odgovori

  • BRANA19

    21.4.2022 #6 Author

    Strasno , samo neduzni ispastaju…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.4.2022 #7 Author

    kako tražiti predaju od jedne države. samo se setite koliko smo trpeli bombardovanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...