U toku borbe za fabriku Azovstal u Marijupolju

Rusija pokrenula novu fazu vojne operacije u Ukrajini

SvetVesti

19.4.2022 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 8

Rusija pokrenula novu fazu vojne operacije u Ukrajini Rusija pokrenula novu fazu vojne operacije u Ukrajini
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je početak sledeće faze ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa. Lavrov je za India Today podsetio da... Rusija pokrenula novu fazu vojne operacije u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je početak sledeće faze ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa. Lavrov je za India Today podsetio da je ruska „specijalna operacija“, kako Moskva naziva vojnu intervenciju u Ukrajini, usmerena na „potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske republike“, prenosi Izvestija.

„Ova operacija će se nastaviti, sada počinje sledeća faza specijalne operacije. I, čini mi se, sada će biti važan trenutak ove specijalne operacije“, rekao je šef ruske diplomatije. Istovremeno, Lavrov je rekao da Rusija ne razmatra mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini. „Samo konvencionalno oružje“, rekao je Lavrov u odgovoru na pitanje da li Rusija razmatra upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, prenosi RTS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija započela dugo očekivanu veliku ofanzivu u istočnom pograničnom regionu Donbasa, nakon što su njene snage pojačale napade duž linije fronta. Zelenski je naveo da je Rusija koncentrisala „značajan deo“ snaga u Donbasu, kao i da će se Ukrajina braniti „koliko god vojnika (Rusija) bude tamo poslala“, prenosi Financial Times.

„Borićemo se. Nećemo se odreći ničega ukrajinskog“, dodao je Zelenski. Ukrajinske oružane snage saopštile su u utorak da Moskva nastavlja ofanzivne operacije na istoku kako bi uspostavila punu kontrolu nad administarnim regionima Donbasa i izgradila kopneni koridor sa Krimom. „Glavni napori neprijatelja usmereni su na probijanje odbrane Donbasa, kao i na uspostavljanje potpune kontrole nad gradom Marijupoljom“, naveo je generalštab ukrajinske vojske.

Foto: Beta/AP

Vojska Rusije dosledno ispunjava plan za oslobođenje Donjecke i Luganske republike, a vojnici pokazuju hrabrost i herojstvo u izvršavanju borbenih zadataka, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. „Ruska vojska ispunjava zadatke koje je postavio vrhovni komandant“, rekao je Šojgu, prenosi TASS.

Ministarstvo je saopštilo da je ruska vojska otvorila humanitarne koridor za povlačenje ukrajinske vojske i militanata iz svog poslednjeg uporišta u Marijupolju, metalurške fabrike Azovstal. Vojska je garantovala život i pružanje medicinske nege onima koji se predaju, prenose RIA Novosti. Ruska strana je garantovala Ukrajincima poštovanje Ženevskih konvencija o postupanju sa zatvorenicima.

Prema izveštajima sa lica mesta u fabričkom krugu Azovstala vode se intenzivne borbe. Ukrajinske snage navodno ostaju bez vode, hrane i municije, a njihov moral je nizak. Većina ukrajinskih snaga želi da se preda, ali ekstremni pripadnici vojske ne dozvoljavaju predaju i pregovaranje, prenosi Russia Today.

  • SNEZANA

    19.4.2022 #1 Author

    Rusija ne namerava da se ne zaustavi dok svoje ciljeve ne ostvaris.

    Odgovori

  • DANIJELA

    19.4.2022 #3 Author

    Samo se najiskrenije nadam da ce vise naci neko srednje resenje i da ce te tzv. operacije stati.

    Odgovori

  • STRELAC

    19.4.2022 #4 Author

    Da li ce malo da stanu sada tokom Uskrsa?Da i taj narod kao proslavi praznik bez sirena i bombi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #5 Author

    Da zapad ne pomaze oruzjem,odavno bi se okoncalo…

    Odgovori

  • BRANA19

    20.4.2022 #6 Author

    Zalosno , a ne duzni ljudi ginu…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.4.2022 #7 Author

    Jadni ukrajinci koji nisu smeli da izađu iz zemlje i primorani su da budu u vossci a to ne žele i ne podržavaju. Sigurna sam da ima dosta takvih.

    Odgovori

  • MAJALG

    25.4.2022 #8 Author

    Rusija ce ici do kraja, nece stati dok ne ispune svoje ciljeve…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...