Oko 2.000 ukrajinskih boraca i dalje u fabrici Azovstal

Putin proglasio pobedu u Marijupolju

SvetVesti

21.4.2022 16:18 Autor: Vladimir Jokanović 11

Putin proglasio pobedu u Marijupolju Putin proglasio pobedu u Marijupolju
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u četvrtak ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na fabriku Azovstal u Marijupolju i rekao da umesto... Putin proglasio pobedu u Marijupolju

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u četvrtak ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na fabriku Azovstal u Marijupolju i rekao da umesto toga želi da postrojenje bude blokirano. Putin je poručio da Rusija garantuje život ukrajinskim trupama koje napuste objekat i da će biti tretirani sa poštovanjem. Putin je istakao da je preuzimanje kontrole nad Marijupoljem uspeh i čestitao je ministru odbrane Sergeju Šojguu na operaciji.

Prema rečima Šojgua oko 2.000 ukrajinskih militanata ostalo je u krugu fabrike Azovstal i da su oni blokirani, dok se 1.478 boraca predalo. Situacija u Marijupolju je mirna i moguć je povratak civila u grad, iz koga je Rusija evakuisala više od 142.000 civila, naveo je Šojgu, prenosi RTS.

Kijev je saopštio da je grad skoro uništen i da je najmanje 20.000 civila ubijeno tokom ruske opsade teškom artiljerijom, raketnim napadima i bombardovanjem dugog dometa. Kijev je zatražio bezbedan izlaz iz Marijupolja za preostale borce i civile koji su se sklonili u podzemlje fabrike, a među njima ima i dece, staraca i ranjenih, prenosi Financial Times.

Ukrajina je predložila da pošalje predstavnike u Marijupolj da pregovaraju o izlasku vojnog garnizona i civila. Svatoslav Palmara, zamenik komandanta paravojnog bataljona Azov u Marijupolji poručio je u sredu putem video snimka da borci unutar fabričkog kompleksa žele da evakuišu svoje ranjene i da sahrane mrtve na teritoriji koja nije pod kontrolom ruske vojske. Kijev takođe tvrdi da Marijupolj i dalje nije zauzet i da Rusi još ne mogu da osvoje Azovstal.

Foto: Youtube Screenshot

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je novinarima da je Azovstal „poseban objekat“ i da barikadiranje preostalih ukrajinskih boraca tamo ne znači da je Rusija promenila svoje planove za vojnu operaciju. Reč je o ogromnom fabričkom kompleksu koji se prostire na 11 kvadratnih kilometara.

To bi prema oceni Financial Timesa omogućilo Moskvi da tvrdi da je postigla svoje glavne ciljeve, jer je Šojgu takođe istakao da je Marijupolj „prestonica“ ekstremno desničarskog nacionalističkog bataljona Azov. Zauzimanjem Marijupolja, Rusija bi potencijalno mogla da objavi da je postigla cilj „denacifikacije.“ Zauzimanje Marijupolja, ključne luke za ukrajinski izvoz metala, omogućilo bi Moskvi da kopneno poveže poluostrvo Krim sa ostatkom Rusije.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov izjavio je da će ukrajinske snage napasti Krimski most, ukoliko budu imale priliku, prenosi Komersant. Krimski most, dugačak oko 18 kilometara pušten je u saobraćaj 2019. godine. Most spaja grad Kerč u kontinentalnoj Rusiji sa poluostrvom. Peskov je ocenio da je izjava Danilova najava terorističkog napada i da je neprihvatljiva.

Kremlj je takođe optužio Ukrajinu da ne ispunjava obaveze koje je preuzela u mirovnim pregovorima, dodajući da je ruska strana predala Kijevu nacrt rešenja. “Ukrajina stalno odstupa od svojih reči, stalno ih menja. To loše utiče na pregovore. Naš nacrt dokumenta predat je ukrajinskoj strani, što uključuje apsolutno jasne formulacije. Lopta je u njihovom dvorištu, čekamo na odgovor“, rekao je Peskov. Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva nije dostavila takav dokument.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da neke zemlje unutar NATO žele da rat u Ukrajini potraje što duže. „Postoje zemlje unutar NATO koje žele da se rat u Ukrajini nastavi. Nastavak rata vide kao slabljenje Rusije i ne mare puno za situaciju u Ukrajini“, rekao je Čavušoglu za CNN, na navodeći na koje zemlje tačno misli.

  • TINA

    21.4.2022 #1 Author

    Civili najvise stradaju u ovom ratu

    Odgovori

    • IVAN

      23.4.2022 #2 Author

      Nazalost uvek tako bilo u svakom ratu.

      Odgovori

  • STRELAC

    21.4.2022 #3 Author

    Moguc povratak civila u grad koji je skoro unisten,cemu i gde da se vrate???

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.4.2022 #4 Author

    Koliko izgubljenih zivota zbog politike…i koliko nekim zemljama odgovara da pitraje sto duze zbog slabljenja Rusije…

    Odgovori

  • SNEZANA

    22.4.2022 #5 Author

    Da se samo situacija stisa i rat prekine

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    22.4.2022 #6 Author

    Čekamo kraj ili?

    Odgovori

  • Zoran

    22.4.2022 #7 Author

    Da li je rat gotov,konacno?

    Odgovori

    • IVAN

      23.4.2022 #8 Author

      Kako stvari stoje nece skoro

      Odgovori

  • IVAN

    23.4.2022 #9 Author

    Grad je sravnjen sa zemljom.

    Odgovori

  • MAJALG

    23.4.2022 #10 Author

    Nazalost turski ministar spoljnih poslova je u pravu, samo bih rekla da je to mnogo vise drzava koje ne zele da se rat okonca, lako je ratovati i podstrhivati Ukrajinu da nastavi sa ratom kada njihov narod ne strada nego pravoslavni narod, to je jedan od ciljeva.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #11 Author

    Putin će pobediti u ovom ratu to je sigurno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...