Rizik od proširenja rata iz Ukrajine u Moldaviju

Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za granatiranje Pridnjestrovlja

SvetVesti

27.4.2022 16:36 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za granatiranje Pridnjestrovlja Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za granatiranje Pridnjestrovlja
Predsednik Rusije Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš nisu postigli konkretan dogovor o uključivanju UN i Crvenog krsta u evakuaciju civila iz... Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za granatiranje Pridnjestrovlja

Predsednik Rusije Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš nisu postigli konkretan dogovor o uključivanju UN i Crvenog krsta u evakuaciju civila iz fabrike „Azovstal“ u Marijupolju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da će razgovori o tome biti nastavljeni.

Ranije je zvanični predstavnik UN rekao da ruski predsednik nije protiv učešća službenika UN i Crvenog krsta u evakuaciji civila iz „Azovstala“ tokom razgovora sa Guterešom u utorak u Moskvi, prenose RIA Novosti. Putin je rekao generalnom sekretaru UN da je fabrika potpuno izolovana, da tamo nema vojnih operacija, a ukoliko u fabrici ima civila, onda ukrajinska vojska mora da ih oslobodi.

U međuvremenu komplikuje se situacija u Moldaviji, tačnije u Pridnjestrovlju, njenom autonomnom delu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga. Ukrajina je spremna da zauzme Pridnjestrovlje ako Moldavija bude to od nje zatražila rekao je Aleksej Arestovič, savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja potvrdilo je ranije u sredu da je pucano sa teritorije Ukrajine u pravcu skladišta municije u Kolbasni. U skladištima se nalazi oko 20.000 tona municije koja je tamo doneta nakon povlačenja sovjetskih trupa iz istočnih evropskih zemalja, a municiju čuvaju ruske snage.

Foto: Beta/AP

Moldavski i ukrajinski neimenovani zvaničnici optužuju Rusiju da planira hibridne napade kako bi destabilizovala prozapadnu vladu u Moldaviji. Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je sastanak nacionalnog Saveta bezbednosti nakon raketnog napada na zgradu Državne bezbednosti u glavnom gradu Pridnestovlja, Tiraspolju, u ponedeljak, prenosi Financial Times.

U utorak su raketama uništene antene radio stanice u glavnom gradu, a vlasti u Tiraspolju sumnjiče ukrajinske specijalne službe za taj napad. Osim toga projektil, za koji lokalne vlasti tvrde da je NATO proizvodnje, navodno je pao na aerodrom u Tiraspolju, a u sredu, kako prenosi Russia Today, stanovnici pograničnih sela prijavili su da su videli više ukrajinskih dronova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske „specijalne službe“ da stoje iza serije eksplozija u proruskom otcepljenom regionu Moldavije, jer Rusija navodno želi da proširi ratna dejstva na tu državu. U Pridnestrovlju je stacionirano 1.500 ruskih vojnika koji do sada nisu učestvovali u ratu u Ukrajini.

Foto: Beta/AP

Kremlj je prokomentarisao da je izjava Arestoviča „provokativna“, a rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u regionu Zaporožja u Ukrajini uništeno skladište sa velikom količinom oružja i municije koje su ukrajinskim trupama isporučile SAD i evropske zemlje.

NATO je slao u Ukrajinu svoje vojne savetnike i instruktore isključivo u cilju podsticanja Kijeva na nasilno rešavanje sukoba u Donbasu i oružanog sukoba sa Moskvom, ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Petrušev, prenosi Sputnik.

Na sastanku ministara NATO u utorak u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, odlučeno je da se Nemačka takođe uključi u isporuku teškog naoružanja Ukrajini, čiji je ministar odbrane Aleksej Reznikov tražio što više modernog oružja od saveznika, prenosi Euractiv.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) obećala je Ukrajini samohodne protivvazdušne topove Gepard, dok je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin (Lloyd Austin) naveo da NATO želi da učini Rusiju manje sposobnom da preti svojim susedima.

  • TATJANA

    27.4.2022 #1 Author

    Dok se oni dogovaraju, ljudi zarobljeni

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.4.2022 #2 Author

    Zapadu ide u prilog da sukobi traju u nedogled…

    Odgovori

  • STRELAC

    27.4.2022 #3 Author

    Taj deo Moldavije je pod ruskom kontrolom vise od 25 godina pa se pitam sto bi Putin sada bez razloga i povoda napadao teritoriju koja je svakako pod njegovom kontrolom?

    Odgovori

  • TINA

    27.4.2022 #4 Author

    Nadam se da ce naci zajednicko resenje. Uzgred, sto je izuzetno lep

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...