Zvanični Helsinki najavio kraj vojne neutralnosti

Finska i Švedska na vratima NATO

EUSvetVesti

12.5.2022 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

Finska i Švedska na vratima NATO Finska i Švedska na vratima NATO
Finski predsednik i premijerka Sauli Ninisto i Sana Marin pozvali su u četvrtak zemlju da podnese zahtev za prijem u članstvo u NATO „bez... Finska i Švedska na vratima NATO

Finski predsednik i premijerka Sauli Ninisto i Sana Marin pozvali su u četvrtak zemlju da podnese zahtev za prijem u članstvo u NATO „bez odlaganja“. Ninisto i Marin naveli su u zajedničkom saopštenju da očekuju odluku u narednih nekoliko dana. Inicijativa dolazi usled porasta javne podrške članstvu u vojnom savezu nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

Finska deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Rusijom, prenosi BBC, dodajući da se Helsinki do sada držao izvan NATO kako bi izbegao antagonizaciju svog istočnog suseda, Rusije. Finska će svoju odluku zvanično saopštiti u nedelju, nakon što bude razmotrena u parlamentu i drugim institucijama. Švedska, koja se ne graniči sa Rusijom, najavila je da će istog dana objaviti svoju odluku o zahtevu za prijem u NATO.

Očekuje se da će Socijaldemokratska partija, kojoj pripada premijerka Marin, saopštiti svoj stav u subotu, a ako bude podržala inicijativu, onda bi Finska mogla zvanično da zatraži prijem u NATO već iduće nedelje. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će se proces prijema Švedske i Finske u članstvo desiti „prilično brzo“.


Članstvo u NATO nikada nije ozbiljno razmatrano u Stokholmu i Helsinkiju pre upada ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara. Stav o stupanju u NATO promenio se, tako reći, preko noći, prenosi AP. „Članstvo u NATO ojačalo bi bezbednost Finske. Kao članica NATO Finska bi ojačala čitav odbrambeni savez. Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO“, navedeno je u saopštenju premijerke i predsednika Finske.

Prema rezultatima prošlonedeljnog istraživanja javnog mnjenja, podršku članstvu Finske u NATO dalo je 76 odsto ispitanih, naspram 12 odsto koji su protiv. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi prijem Švedske i Finske u NATO podrazumevao uzvratne korake Rusije, ali nije precizirala koji su to koraci. Ona je ocenila da Brisel „zapravo uvlači“ zemlje „pod okrilje“ SAD, prenosi Komersant.

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #1 Author

    Pitanje je da li će im članstvo u Natou doneti nešto dobro…

    Odgovori

  • TATJANA

    12.5.2022 #2 Author

    Zbog Ukrajinske krize pokusavaju da ojacaju svoju bezbednost

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #3 Author

    Pogresni potezi u pogresno vreme, ali mislim da nisu oni to odlucili samostalno nego da im je to nametnuto.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.5.2022 #4 Author

    Nije im bas pametno,ali odluka je njihova…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...