kupovna moć domaćinstava slabi, a privatna potrošnja se smanjuje

Prepolovljen ekonomski rast Finske

InvesticijeNovacSvetVesti

13.4.2022 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prepolovljen ekonomski rast Finske Prepolovljen ekonomski rast Finske
Ove godine, finska ekonomija će rasti upola sporije u odnosu na procene pre sukoba između Rusije i Ukrajine, navodi Ministarstvo finansija ove države. Bruto... Prepolovljen ekonomski rast Finske

Ove godine, finska ekonomija će rasti upola sporije u odnosu na procene pre sukoba između Rusije i Ukrajine, navodi Ministarstvo finansija ove države.

Bruto domaći proizvod će biti veći za samo 1,5 odsto, što predstavlja pad u odnosu na ranija predviđanja ministarstva od tri odsto, piše Bloomberg.

U izveštaju se navodi da je sukob Rusije i Ukrajine izmenio sliku ekonomije.

“U poslednjih nekoliko nedelja agencije koje se bave predviđanjima pokušavale su da predvide sudbinu Ukrajine, Rusije, Evrope i Finske. Niko ne može zasigurno da zna. U izvesnoj meri je sigurno da će, barem ove godine, ekonomija u Evropi i Finskoj rasti mnogo sporije nego što se očekivalo”, piše u izveštaju ministarstva.

Na usporavanje ekonomskog rasta Finske uticaće, pre svega, sankcije Rusiji, koje su dovele do smanjenog izvoza i proizvodnje, navode iz ministarstva. Povećanje potrošačkih cena će takođe uticati na rast, uzimajući u obzir da kupovna moć domaćinstava slabi, a privatna potrošnja se smanjuje.

Prošle nedelje Vlada Finske je odobrila četvorogodišnji plan potrošnje, prema kome će javne finansije biti u deficitu sedam milijardi evra (7,6 milijardi dolara) svake godine do 2026. godine. Plan koji je predložila ministarka finansija Anika Sariko (Annika Saarikko) podrazumeva raspodelu dodatne dve milijarde evra za odbranu, što je povećanje od oko 70 odsto za vojni budžet, čiji će veći deo biti potrošen na naoružanje vezano za rat u Rusiji.

  • GOCA BG

    13.4.2022 #1 Author

    Sve ocekivamo,kao i u ostalim zemljama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...