Jedna od najvećih ekonomija Evrope previše troši

Ekonomski rast Francuske značajno usporen u odnosu na prošlu godinu

EUVesti

13.4.2022 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomski rast Francuske značajno usporen u odnosu na prošlu godinu Ekonomski rast Francuske značajno usporen u odnosu na prošlu godinu
Rast francuske ekonomije usporen je više nego što se očekivalo jer industrija ispašta zbog rastućih troškova za energiju i sve većih zastoja uzrokovanih sukobom... Ekonomski rast Francuske značajno usporen u odnosu na prošlu godinu

Rast francuske ekonomije usporen je više nego što se očekivalo jer industrija ispašta zbog rastućih troškova za energiju i sve većih zastoja uzrokovanih sukobom između Rusije i Ukrajine, navodi se u mesečnom izveštaju centralne banke.

Uzimajući u obzir anketu koja je uključila oko 8.000 kompanija, Banka Francuske trenutno očekuje rast od samo 0,25 odsto u prvom kvartalu. To je drastičan pad sa 0,7 odsto, koliko je zabeleženo u poslednjim mesecima 2021. godine, kada je Francuska, oporavljajući se od pandemije, imala najbolji performans u Evropi, piše Bloomberg.

Guverner Banke Francuske Fransoa Vileroa de Galjo (Francois Villeroy de Galhau) rekao je da francuska privreda deluje otpornije u odnosu na susedne zemlje, dodajući da su ovo neosporno teška vremena za ekonomiju.

Anketa je pokazala da, iako je poslovna aktivnost u uslužnom sektoru u poslednjih nekoliko meseci napredovala, industrija beleži pad, dok su u građevinskom sektoru izmene neznatne. Rukovodioci u dva oštećena sektora ukazali su na to da problemi vezani za logistiku rastu.

Francuska se trenutno suočava sa političkom neizvesnošću. Predsednička trka u kojoj su glavni takmaci Marin le Pen (Marine Le Pen) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zakazana je za 24. april.

Vileroa je izjavio da je Francuska počela previše da troši, da će troškovi finansiranja brzo porasti i da će se, ukoliko Evropa počne da prekraja unutrašnje granice, suočiti sa teškim ekonomskim šokom.

  • TATJANA

    13.4.2022 #1 Author

    Ako jedna takva zemlja stagnira, sta mi da ocekujemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...