Rezultati izbora u Francuskoj prema očekivanjima

Blaga prednost Makrona pred drugi krug

EUVesti

11.4.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Blaga prednost Makrona pred drugi krug Blaga prednost Makrona pred drugi krug
Prema očekivanjima, u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj koji su održani u nedelju, ušli su aktuelni predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i liderka... Blaga prednost Makrona pred drugi krug

Prema očekivanjima, u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj koji su održani u nedelju, ušli su aktuelni predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i liderka nacionalista Marin Le Pen (Marine Le Pen). Makron je osvojio 27,6 odsto glasova, a Le Pen 23 odsto, prema preliminarnim rezultatima izbora na bazi 97 odsto obrađenog materijala.

Oboje kandidata koji su se plasirali u drugi krug dobili su nešto više glasova u odnosu na predizborne prognoze. Izlaznost birača bila je oko 73,8 odsto, prema France TV Info. Makron je pozvao Francuze da glasaju za njega u drugom krugu i spreče dolazak ekstremne desnice na vlast.

„Pozivam sve, uključujući one koji nisu glasali za mene u prvom krugu, da se okupe iza nas. Ništa još nije odlučeno. Rasprava koju ćemo imati tokom 14 dana biće odlučujuća za našu zemlju i Evropu. Udovoljavati populizmu i ksenofobiji, to nije Francuska“, rekao je Makron, dodajući da se nada da će pridobiti one koji nisu glasali ili one koji su glasali za ekstremne kandidate.


Le Pen je obećala da će „dovesti Francusku u red u narednih pet godina“, a prema njenim rečima u drugom krugu suočiće se dve susprotne vizije budućnosti. „Ono što je u igri 24. aprila biće izbor društva i izbor civilizacije. Koje mesto želimo da damo ljudima nasuprot moći novca zavisi od vašeg glasa“, poručila je Le Pen.

Treći je kandidat levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Mélenchon) sa 22,2 odsto glasova, što je za pet procenta više nego što su nagoveštavali rezultati predizbornih anketa. Tradicionalne stranke, čiji su se kandidati decenijama menjali na dužnosti u Jelisejskoj palati, pre dolaska Makrona, doživele su katastrofalan poraz.

Republikanska kandidatkinja Valeri Pekres (Valerie Pecresse) osvojila je 4,8 odsto glasova na četvrtom mestu, a kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) bila je deseta sa 1,7 odsto osvojenih glasova, što su francuski mediji ocenili kao „ponižavajuće“, prenosi France24.

Melanšon je izjavio da se borba nastavlja, jer Francuzi žele promene, kao i da „Le Pen ne sme da dobije ni jedan jedini glas“ njegovih glasača u drugom krugu. Ekstremni desničar Erik Zemur (Eric Zemmour), koji je osvojio 7,2 odsto glasova pozvao je svoje pristalice da daju svoj glas za Le Pen u drugom krugu.

Drugi krug izbora biće održan za dve nedelje, a u međuvremenu Makron i Le Pen vodiće borbu za svaki glas. Makron je ponovo u ulozi proevropskog „progresivca“ koji upozorava na „rasistički“, antimuslimanski, nacionalistističi i proruski program Marin Le Pen, kao i na prošlim izborima pre pet godina.

Le Pen će svoju dvonedeljnu kampanju verovatno posvetiti ukazivanju na krizu troškova života i inflaciji, kao gorućim ekonomskim pitanjima. Makron je 2017. godine ubedljivo pobedio Le Pen u drugom krugu sa 66,1 prema 33,9 odsto glasova. U prvog krugu ovih izbora Makron, ali i Le Pen, dobili su više glasova nego pre pet godina. U anketi Ipsosa, koja je sprovedena neposredno nakon završetka glasanja u prvom krugu, blaga prednost u drugom krugu je na strani Makrona sa 54 odsto glasova.

  • Bella

    11.4.2022 #1 Author

    Jasno je da on pobedjuje od pocetka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...