Prošle godine u finansijsko-tehnološki sektor investirano 11,6 milijardi dolara

Fintech kompanije kao podsticaj za ekonomski rast Velike Britanije

Hi-techSvetU fokusuVesti

4.4.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fintech kompanije kao podsticaj za ekonomski rast Velike Britanije Fintech kompanije kao podsticaj za ekonomski rast Velike Britanije
U okviru Fintech nedelje u Velikoj Britaniji u Londonu se održan je i samit Innovate Finance, na kome su predstavljeni globalni ciljevi ostrvske zemlje... Fintech kompanije kao podsticaj za ekonomski rast Velike Britanije

U okviru Fintech nedelje u Velikoj Britaniji u Londonu se održan je i samit Innovate Finance, na kome su predstavljeni globalni ciljevi ostrvske zemlje po pitanju tehnološkog sektora. Ova oblast beleži značajna povećanja kako u potražnji, tako i u investicijama, i pored toga što je u teže naći investitore u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Investicije u britanske finansijsko-tehnološke (fintech) kompanije su porasle više nego trostruko prošle godine, dostigavši svotu od 11,6 milijardi dolara, navodi se u zvaničnim podacima. Ove brojke ne uključuju milijarde koje tradicionalnije banke i tehnološki giganti ulažu kako bi unapredili sve od aplikacija za bankovne naloge do korišćenja blokčejn tehnologije, piše Bloomberg.

U Britaniji, u kojoj finansijski sektor ima nešto više od 10 odsto udela u državnoj ekonomiji, pojavilo se nekoliko uspešnih fintech priča, koje uključuju kompaniju Revolut i banke Monzo i Oak North Bank sa procenjenom vrednošću od više milijardi.

Međutim, mali je broj fintech kompanija koje svoje akcije prodaju na Londonskoj berzi, što je nešto na čemu britanska vlada radi u nadi da će tako podstaći ekonomski rast nakon Brexita.  

Kako se navodi u istraživanju kompanije Deloitte, u Velikoj Britaniji postoji oko 2.500 fintech kompanija. Većina njih ima sedište u Londonu, koji je treći najveći fintech centar na svetu. 

Ova statistika može uključivati i online banke, tehnologiju za primenu pravila, sajtove za poređenje cena i kripto menjačnice. 

Prošle godine, neke od ovih kompanija su održale runde finansiranja koje su rezultirale rekordnim ulaganjima. Kompanija Revolut, koja je u julu procenjena na 33 milijarde dolara, ima više od 18 miliona korisnika širom sveta koji preko njene aplikacije vrše transfere novaca, upravljaju ušteđevinom i investicijama. Banka Monzo je u decembru u investicionoj rundi prikupila rekordnih 600 miliona dolara, pri čemu je dostigla vrednost od 4,5 milijarde dolara.

Skoro sve investicije odlaze u London i jugoistočnoj Englesku, iako je prošle godine 696 miliona dolara otišlo firmama van ovog regiona, navodi Innovate Finance. S drude strane, Ujedinjeno Kraljevstvo prednjači u finansiranju fintech kompanija širom Evrope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...