Brexit naveo velike svetske zajmodavce da preusmere sredstva iz Londona

Banke u Irskoj beleže iznenađujući bilansni rast

BankeNovacSvetVesti

18.1.2022 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banke u Irskoj beleže iznenađujući bilansni rast Banke u Irskoj beleže iznenađujući bilansni rast
Bilansi najvećih irskih banaka veći su za dve trećine od kada je izglasan Brexit, a najnoviji podaci pokazuju kako su se evropske finansije izmenile... Banke u Irskoj beleže iznenađujući bilansni rast

Bilansi najvećih irskih banaka veći su za dve trećine od kada je izglasan Brexit, a najnoviji podaci pokazuju kako su se evropske finansije izmenile nakon što je Velika Britanija izašla iz Evropske unije.

Banke u Irskoj koje reguliše jedinstveni nadzorni mehanizam Evropske centralne banke (ECB) zabeležile su porast bilansa sa 300 milijardi evra (342 milijarde dolara) u decembru 2015. godine na 500 milijardi evra u julu prošle godine, navodi se u izveštajima grupacije Banking & Payments Federation Ireland i njene filijale Federation of International Banks in Ireland, piše Bloomberg.

Od kada je izglasan Brexit, banke kao što su Citigroup i Barclays otvorile su u Irskoj svoje podružnice, koje nadzire ECB. Glavne banke za poslovanje sa stanovništvom u Irskoj već su pod nadzorom ECB.

“Sektor međunarodnih finansijskih usluga u Irskoj postepeno je rastao u poslednjim decenijama, a izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Eu je ubrzao taj trend”, izjavila je direktorka filijale banke Wells Fargo & Co. Fiona Galager (Fiona Gallagher)

Na hiljade poslova i stotine milijardi dolara sredstava prebačeni su iz Londona u Irsku nakon što je izglasano da Velika britanija napusti blok. I dok London ostaje evropski finansijski centar, očigledno je preusmeravanje ka Pariz, Frakfurt i Dablin.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...