Nasilje u Švedskoj posle provokacije desničara

Sukob policije i muslimana zbog spaljivanja Kurana

EUU fokusuVesti

18.4.2022 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Sukob policije i muslimana zbog spaljivanja Kurana Sukob policije i muslimana zbog spaljivanja Kurana
Tri osobe su ranjene u nedelju kada je švedska policija pucala na demonstrante u Norčepingu. Posle četiri dana nasilnih protesta u Švedskoj uhapšeno je... Sukob policije i muslimana zbog spaljivanja Kurana

Tri osobe su ranjene u nedelju kada je švedska policija pucala na demonstrante u Norčepingu. Posle četiri dana nasilnih protesta u Švedskoj uhapšeno je 26 demonstranata, uglavnom mladih muslimana, koji su se pobunili zbog najave javnog spaljivanja Kurana, svete knjige u islamu.

„Policajci su ispalili nekoliko hitaca upozorenja. Izgleda da su tri osobe pogođene rikošetima i trenuto su na lečenju u bolnici. Sva trojica povređenih su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo“, saopštila je policija, prenosi Deutsche Welle.

Neredi su počeli u četvrtak u gradu Orebro kada je lider antimigracione i antimuslimanske stranke Stram Kurs (Tvrda linija) Rasmus Paludan poveo pristalice na lokalni trg da zapale Kuran, što je izazvalo nezadovoljstvo muslimanskog stanovništva. Nemiri su se preneli u obližnji Linkoping, a kontrademonstracije su organizovane i u Stokholmu, Malmeu i u Landskoronu na jugu zemlje.

Foto: Youtube screenshot

Bogohulni čin podstakao je kontrademonstracije, a oko 200 ljudi je prema procenama lokalnih medija upalo na miting i sukobilo se sa članovima krajnje desničarske stranke i švedskom policijom. Prema navodima iranske agencije ABNA policija se oglušila na zahteve kontrademoinstranata da ne dozvoli Paludanu da ostvari nameru.

Policija je navodno stala u zaštitu desničara i sukobila se sa kontrademonstrantima, lokalnim muslimanskim stanovništvom. „U Švedskoj je ljudima dozvoljeno da izraze svoje mišljenje, bilo da je dobrog ili lošeg ukusa, to je deo naše demokratije. Šta god da mislite, nikada ne smete da pribegavate nasilju. Mi to nikada nećemo prihvatiti“, izjavila je švedska premijerka Magdalena Anderson, što su muslimani ocenili kao podršku desničarima.

Evropska ogranizacija islamskih centara (EOIC) osudila je spaljivanje svete knjige u Švedskoj i pozvala na poštovanje muslimanskih svetinja. EOIC je izrazila zbrinutost zbog incidenata nazivajući ga provokacijom koja vređa osećanja svih muslimana, kao i zbog delovanja ekstremističkih grupa koje šire strah i podele u društvima.

  • SNEZANA

    18.4.2022 #1 Author

    Svacije treba postovati,to spaljivanje je zaista za svaku osudu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #2 Author

    Strasno,kuda sve ovo ide…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #3 Author

    I posle smo mi losi, svuda ima haosa samo se o tome manje govori, ali je strasno to sto su hteli da urade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...