novac će dobiti oko 1,8 miliona potrošača

Švedska pomaže domaćinstvima koja su najviše pogođena rastom cena struje

EkologijaNovacSvetU fokusuVesti

12.1.2022 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Švedska pomaže domaćinstvima koja su najviše pogođena rastom cena struje Švedska pomaže domaćinstvima koja su najviše pogođena rastom cena struje
Švedska je izdvojila šest milijardi kruna (664,45 miliona dolara) kako bi nadoknadila troškove onim domaćinstvima koja je skok cena struje najviše pogodio, izjavio je... Švedska pomaže domaćinstvima koja su najviše pogođena rastom cena struje

Švedska je izdvojila šest milijardi kruna (664,45 miliona dolara) kako bi nadoknadila troškove onim domaćinstvima koja je skok cena struje najviše pogodio, izjavio je u sredu ministar finansija Mikael Damberg.

Vlada je saopštila da su sredstva namenjena za pokriće visokih račina za električnu energiju za period od tri meseca, počev od decembra 2021. godine, pri čemu će maksimalne kompenzacije po domaćinstvu iznositi 2.000 kruna (221 dolar) mesečno, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prema saopštenju vlade, novac će dobiti oko 1,8 miliona domaćinstava.

„Ovo su vanredne mere za vanrednu situaciju“, rekao je Damberg na konferenciji za novinare.

Cene električne energije su poslednjih meseci skočile u Švedskoj, naročito na jugu zemlje, iako je njihov rast bio manji nego u mnogim drugim delovima Evrope.

Švedska se snabdeva električnom energijom uglavnom iz sopstvenih hidroelektrana, nuklearnih reaktora i vetroelektrana i ne oslanja se na uvoz prirodnog gasa.

Međutim, cene električne energije se utvrđuju na međunarodnim tržištima, što znači da su pogođeni i švedski potrošači.

  • Milovan94

    12.1.2022 #1 Author

    Svaka im čast

    Odgovori

  • Anna

    15.1.2022 #2 Author

    Zemlja na koju treba da se ugledamo. I takvoj ekonomiji da težimo

    Odgovori

  • VERA

    17.1.2022 #3 Author

    Zelimo švedski model refundacije, ne samo za struju negobi za benzin koji je poskupeo i hranu isto. Plate očigledno ne rastu po istom modelu kao struja u Srbiji.

    Odgovori

  • TINA

    17.7.2022 #4 Author

    To je jedna uredjena drzava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...