Ista meta, isto odstojanje

Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu

SvetVesti

13.5.2022 16:04 Autor: Vladimir Jokanović 15

Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ukrajinska vojska mogla da napusti metalurški kombinat „Azovstal“ u Marijupolju ako prethodno položi oružje. On je... Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ukrajinska vojska mogla da napusti metalurški kombinat „Azovstal“ u Marijupolju ako prethodno položi oružje. On je istakao da su civili mogli da izađu iz fabrike i da napuste njenu teritoriju u bilo kojem pravcu koji su izabrali.

„Što se tiče vojske, rečeno je da oni mogu da odu uz polaganje oružja“, rekao je Peskov, podsećajući na obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će oni koji polože oružje „biti tretirani u skladu sa tim, a svim ranjenicima će biti pružana neophodna medicinska nega“, prenosi Russia Today.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske trupe pokušavaju da probiju teritoriju čeličane „Azovstal“, koju brane borci Marijupoljskog garnizona i puka Azov. „Okupatori pokušavaju da provale u čeličanu uz vatrenu podršku. Situacija postaje sve komplikovanija iz dana u dan“, objavio je savetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko, prenosi Ukrinform.

Kako on navodi, u bunkerima fabrike nalazi se oko 600 teško ranjenih vojnika, a Rusi neprestano granatiraju teritoriju „Azovstala“ iz svih vrsta naoružanja, uključujući avione i pomorsku artiljeriju.

Ukrajina je ranije predložila Rusiji da teško ranjene borce iz „Azovstala“ razmeni za ruske zarobljenike po standardnim pravilima razmene zarobljenika. Ukrajinske vlasti ističu da je trenutno nemoguće deblokirati fabriku vojnim putem.

Ruski predsednik rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) da je Kijev „efikasno blokirao“ mirovne pregovore, prenosi Financial Times. Dvojica lidera razgovarali su o evakuaciji fabrike „Azovstal“, a razgovor je vođen na inicijativu Berlina, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe skrenuo pažnju Šolcu na grubo kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, iza koga stoje neonacističke snage u Ukrajini. On je rekao da militanti koriste terorističke metode.

Reagujući na predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se Putin sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Kremlj je naveo da se tome ne protivi, ali da je nemoguće organizovati sastanak bez pripreme, prenosi TASS. Moskva je i ranije isticala da priprema podrazumeva pripremu mirovnog sporazuma.

  • MAJA

    13.5.2022 #1 Author

    Trebalo bi da se smire strasti i ostvari primirije

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.5.2022 #3 Author

    Nista od toga, boriće se Zelenski do poslednjeg Ukrajinskog vojnika sa ne kažem dečaka pošto i decu mobilišu u vojne jedinice.

    Odgovori

    • IVAN

      13.5.2022 #4 Author

      Zelenski nije svestan sta radi

      Odgovori

      • SNEZANA

        15.5.2022 #5 Author

        Bolje mu je da se preda,da katastrofa ne bi bila veca

        Odgovori

    • VERA

      13.5.2022 #6 Author

      Nažalost nikada kraja ovom ratu.

      Odgovori

  • TATJANA

    13.5.2022 #7 Author

    Najpre treba pregovori

    Odgovori

  • IVAN

    13.5.2022 #8 Author

    Bolje im je da se predaju

    Odgovori

    • GOCA BG

      13.5.2022 #9 Author

      Sroci sve u jednoj recenici🤣🤣🤣

      Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #10 Author

    Neće se ovo dobro završiti.

    Odgovori

  • kaćica

    13.5.2022 #11 Author

    Tuzno je sta je desava.Samo da bude mir u svetu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #12 Author

    Taktika Ukrajine kojoj odgovara da ovaj horor traje sto duze…

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #13 Author

    Taktika Ukrajine da ovaj horor traje sto duze…

    Odgovori

  • SANJA

    14.5.2022 #14 Author

    Teranje makA na konac

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #15 Author

    Ovome se ne vidi kraj nazalost, volela bih da gresim. Ali sve pokazuje da americi i jos nekim drzavama odgovara ovaj haos koji je nastao ratom u Ukrajini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...