Ista meta, isto odstojanje

Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu

SvetVesti

13.5.2022 16:04 Autor: Vladimir Jokanović 15

Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ukrajinska vojska mogla da napusti metalurški kombinat „Azovstal“ u Marijupolju ako prethodno položi oružje. On je... Moskva poziva na predaju ukrajinskih trupa u Azovstalu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ukrajinska vojska mogla da napusti metalurški kombinat „Azovstal“ u Marijupolju ako prethodno položi oružje. On je istakao da su civili mogli da izađu iz fabrike i da napuste njenu teritoriju u bilo kojem pravcu koji su izabrali.

„Što se tiče vojske, rečeno je da oni mogu da odu uz polaganje oružja“, rekao je Peskov, podsećajući na obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će oni koji polože oružje „biti tretirani u skladu sa tim, a svim ranjenicima će biti pružana neophodna medicinska nega“, prenosi Russia Today.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske trupe pokušavaju da probiju teritoriju čeličane „Azovstal“, koju brane borci Marijupoljskog garnizona i puka Azov. „Okupatori pokušavaju da provale u čeličanu uz vatrenu podršku. Situacija postaje sve komplikovanija iz dana u dan“, objavio je savetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko, prenosi Ukrinform.

Kako on navodi, u bunkerima fabrike nalazi se oko 600 teško ranjenih vojnika, a Rusi neprestano granatiraju teritoriju „Azovstala“ iz svih vrsta naoružanja, uključujući avione i pomorsku artiljeriju.

Ukrajina je ranije predložila Rusiji da teško ranjene borce iz „Azovstala“ razmeni za ruske zarobljenike po standardnim pravilima razmene zarobljenika. Ukrajinske vlasti ističu da je trenutno nemoguće deblokirati fabriku vojnim putem.

Ruski predsednik rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) da je Kijev „efikasno blokirao“ mirovne pregovore, prenosi Financial Times. Dvojica lidera razgovarali su o evakuaciji fabrike „Azovstal“, a razgovor je vođen na inicijativu Berlina, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe skrenuo pažnju Šolcu na grubo kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, iza koga stoje neonacističke snage u Ukrajini. On je rekao da militanti koriste terorističke metode.

Reagujući na predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se Putin sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Kremlj je naveo da se tome ne protivi, ali da je nemoguće organizovati sastanak bez pripreme, prenosi TASS. Moskva je i ranije isticala da priprema podrazumeva pripremu mirovnog sporazuma.

 • MAJA

  13.5.2022 #1 Author

  Trebalo bi da se smire strasti i ostvari primirije

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  13.5.2022 #3 Author

  Nista od toga, boriće se Zelenski do poslednjeg Ukrajinskog vojnika sa ne kažem dečaka pošto i decu mobilišu u vojne jedinice.

  Odgovori

  • IVAN

   13.5.2022 #4 Author

   Zelenski nije svestan sta radi

   Odgovori

   • SNEZANA

    15.5.2022 #5 Author

    Bolje mu je da se preda,da katastrofa ne bi bila veca

    Odgovori

  • VERA

   13.5.2022 #6 Author

   Nažalost nikada kraja ovom ratu.

   Odgovori

 • TATJANA

  13.5.2022 #7 Author

  Najpre treba pregovori

  Odgovori

 • IVAN

  13.5.2022 #8 Author

  Bolje im je da se predaju

  Odgovori

  • GOCA BG

   13.5.2022 #9 Author

   Sroci sve u jednoj recenici🤣🤣🤣

   Odgovori

 • Milovan94

  13.5.2022 #10 Author

  Neće se ovo dobro završiti.

  Odgovori

 • kaćica

  13.5.2022 #11 Author

  Tuzno je sta je desava.Samo da bude mir u svetu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.5.2022 #12 Author

  Taktika Ukrajine kojoj odgovara da ovaj horor traje sto duze…

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.5.2022 #13 Author

  Taktika Ukrajine da ovaj horor traje sto duze…

  Odgovori

 • SANJA

  14.5.2022 #14 Author

  Teranje makA na konac

  Odgovori

 • MAJALG

  14.5.2022 #15 Author

  Ovome se ne vidi kraj nazalost, volela bih da gresim. Ali sve pokazuje da americi i jos nekim drzavama odgovara ovaj haos koji je nastao ratom u Ukrajini.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...