Ruska vojska pokušava da osvoji fabriku čelika u Marijupolju

Nastavljaju se borbe za Azovstal

SvetVesti

6.5.2022 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nastavljaju se borbe za Azovstal Nastavljaju se borbe za Azovstal
Ruske snage ponovo su pokušale da uguše otpor ukrajinske vojske kod fabrike čelika Azovstal u Marijupolju. Iz ukrajinskog generalštaba je saopšteno da su ruske... Nastavljaju se borbe za Azovstal

Ruske snage ponovo su pokušale da uguše otpor ukrajinske vojske kod fabrike čelika Azovstal u Marijupolju. Iz ukrajinskog generalštaba je saopšteno da su ruske trupe pokušale da uspostave kontrolu nad fabrikom uz pomoć vazdušnih snaga i artiljerije.

Moskva je u četvrtak otpočela misiju napada na bunkere ispod čeličane, koji su poslednje uporište ukrajinske vojske u strateški važnom gradu. Kako se navodi, u skloništima se najverovatnije nalazi još 200 civila, uključujući žene i decu.

Iz UN-a je saopšteno da su u poslednjih nekoliko dana iz Azovstala, Marijupolja i okoline evakuisali ukupno 500 osoba. Navodi se da su u petak pokušali da evakuišu još civila, ali da su borbe sprečile operaciju spasavanja, piše Financial Times.

Britanska vojna obaveštajna služba je saopštila da su novi napori ruske vojske da uspostavi kontrolu nad Azovstalom i Marijupoljem povezani sa predstojećim Danom pobede, koji se obeležava 9. maja, i sa željom Vladimira Putina da na ovaj datum Rusija ostvari simboličan uspeh u Ukrajini.

Ukrajinske trupe, za koje se procenjuje da broje između nekoliko stotina i dve hiljade, zauzele su pozicije u bunkerima i tunelima ispod Azovstala sa kojih se ne povlače i pored konstantnih bombaških napada.

Savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko (Anton Gerashchenko) izjavio je da ruske trupe pokušavaju da ugroze položaje ukrajinskih vojnika koristeći tajne tunele koje im je otkrio električar u fabrici.

Analitičari navode da bi Putin mogao da predstavi pad Marijupolja kao napredak ka njegovom cilju “denacifikacije” Ukrajine.

Mnoge od trupa koje se nalaze u Azovstalu bile su deo puka Azov, vojne jedinice krajnje desničarskog opredeljenja. Potpuna opsada grada bi takođe omogućila Kremlju da osigura kopneni koridor između Krima, koji je Rusija aneksirala 2014. godine, i okupira Donbasa.

Kako stvari trenutno stoje, Rusija već kontroliše Marijupolj, što je rezultat borbi koje traju već dva meseca. Putin je 21. aprila proglasio pobedu Rusije u gradu.

Iz Pentagona je ove nedelje saopšteno da je Rusija povukla svoje snage, izuzimajući 2.000 trupa i planira da ih pozicionira na druge položaje u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage su ove nedelje pojačale raketne napade na ključne infrastrukturne pozicije u ukrajinskim gradovima kako bi blokirale rute za snabdevanje oružjem za ukrajinsku vojsku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...