U planu nove mere za širenje tržišta i optimizaciju poslovne klime

Kina fokusirana na ekonomski oporavak

SvetVesti

30.3.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina fokusirana na ekonomski oporavak Kina fokusirana na ekonomski oporavak
Kina je posvećena otvaranju druge najveće ekonomije sveta kao i donošenju reformi koje će podstaći rast, rekao je premijer Li Ćijang (Li Qiang), dodajući... Kina fokusirana na ekonomski oporavak

Kina je posvećena otvaranju druge najveće ekonomije sveta kao i donošenju reformi koje će podstaći rast, rekao je premijer Li Ćijang (Li Qiang), dodajući da će geopolitičke tenzije samo usporiti svetski razvoj.

Ovim komentarima Li je na međunarodnom poslovnom samitu na ostrvu Hajnan ponovo pozvao Peking da preduzme korake za privredni oporavak zemlje čije veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicama postaju zategnute zbog niza razloga — od rata u Ukrajini do izvoza tehnologije i Tajvana.    

Li je svoje komentare izneo na panelu u okviru događaja Boao Forum, na kome su učestvovali premijeri Malezije, Singapura i Španije, zemalja koje imaju bliske trgovinske i diplomatske veze sa Pekingom, piše Reuters.

“Bez obzira na to kakve promene nastupe u svetu mi ćemo uvek težiti reformi i otvaranju”, izjavio je Li, koji je preuzeo poziciju premijera ovog meseca.

“Predstavićemo seriju novih mera za proširenje tržišta i optimizaciju poslovne klime… Mir je preduslov za razvoj”, rekao je on.

Ograničenja u vezi sa virusom Covid-19 usporavala su kinesku ekonomiju tri godine, da bi potom bila ukinuta u decembru, a Li navodi i da se javljaju naznake oporavka.

Kina je ove godine postavila skroman cilj za rast bruto domaćeg proizvoda od oko pet odsto, nakon što je značajno promašila svoj cilj za 2022. Ta brojka je niža od onoga što Međunarodni monetarni fond i neki privatni prognostičari misle da Kina može postići.

  • GOCA BG

    2.4.2023 #1 Author

    Planovi Kine-da budu i ostanu najaci…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...