Prvi put da potpuno autonomna flota vozila može da radi u jednoj metropoli

Peking izdao licence kineskom gigantu za taksi vozila bez vozača

AutomobiliLifestyleSvetVesti

29.3.2023 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Peking izdao licence kineskom gigantu za taksi vozila bez vozača Peking izdao licence kineskom gigantu za taksi vozila bez vozača
Taksi vozila bez vozača sada su dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu. Kako je objavio list China... Peking izdao licence kineskom gigantu za taksi vozila bez vozača

Taksi vozila bez vozača sada su dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu.

Kako je objavio list China Daily, Peking je početkom marta izdao licence kineskom tehnološkom gigantu Baiduu i startapu za autonomna vozila Pony.ai za pokretanje taksi usluga bez vozača (robotaksi), prenosi Beta.

Kako prenosi kineska novinska agencija Xinhua, to je prvi put da je potpuno autonomna flota vozila dobila dozvolu za rad u jednoj metropoli svetske klase.

Dve kompanije, obe među vodećim igračima u kineskoj industriji autonomne vožnje, rasporedile su svaka po 10 autonomnih vozila na području od 60 kvadratnih kilometara u južnom predgrađu Pekinga.

Baidu planira da, kako je najavljeno, proširi svoje autonomne usluge prevoza na 65 gradova 2025. godine i na 100 gradova 2030. godine.

Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1.300 milijardi (188,6 milijardi američkih dolara) do 2030. godine, što će u to vreme činiti 60 odsto tržišta prevoza u zemlji, navodi list pozivajući se na prognoze globalne konsultantske kuće IHS Markit.

„Uprkos trenutnim ograničenjima koja zahtevaju da robotaksiji rade u određenim zonama zbog složenih uslova na putevima i zakonskih nedostataka, očekuje se da će se njihova pokrivenost proširiti sa akumulacijom podataka i poboljšanjima algoritama“, izjavio je za China Daily generalni direktor konsultantske kuće Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju Jale Džang (Yale Zhang).

On je istakao da se takođe očekuje da će robotaksi utrti put za razvoj privatnih autonomnih vozila, koja imaju potencijal da budu revolucionarna tehnologija sposobna da transformiše živote ljudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...