Drugoj ekonomiji sveta nedostaje 200.000 radnika u industriji čipova

Kineske vlasti ulažu u obrazovanje stručnjaka za proizvodnju poluprovodnika

Bolji posaoHi-techInvesticijeSvetVesti

29.3.2023 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineske vlasti ulažu u obrazovanje stručnjaka za proizvodnju poluprovodnika Kineske vlasti ulažu u obrazovanje stručnjaka za proizvodnju poluprovodnika
Kina ulaže sve više napora u razvoj domaćih talenata u sektoru dizajna i proizvodnje naprednih poluprovodnika s ciljem da što pre nadoknadi nedostatak stručnjaka... Kineske vlasti ulažu u obrazovanje stručnjaka za proizvodnju poluprovodnika

Kina ulaže sve više napora u razvoj domaćih talenata u sektoru dizajna i proizvodnje naprednih poluprovodnika s ciljem da što pre nadoknadi nedostatak stručnjaka koji se u drugoj ekonomiji sveta intenzivnije oseća od kada su vlasti Sjedinjenih Američkih Država donose mere kojima se Pekingu biti ograničava pristup naprednoj tehnologiji čipova.

Broj upisa na osnovne i postdiplomske studije na tehnološkim fakultetima i u obrazovnim institucijama povećan je zahvaljujući novim fondovima za najbolje univerzitete u zemlji, kao i procvatu manjih privatnih škola fokusiranih na organizovanje kratkoročne nastave, piše Reuters.

Dešava se i da se studenti sa diplomama drugih fakulteta prekvalifikuju za pozicije u ovoj rastućoj industriji, a plate za početne pozicije su dvostruko veće.

„Industrija čipova je veoma perspektivna, ali zapošljavanje softverskih inženjera nije na nivou na kom je bilo ranije“, navodi Klara Žao (Clara Zhao), koja studirala nauku o materijalima na univerzitetu pre nego što je dobila posao u sektoru čipova.

Kina se ove godine suočava sa nedostatkom od oko 200.000 radnika u industriji, pokazuju podaci navedeni u beloj knjizi koju su zajednički objavili Kineski centar za razvoj informacione industrije i Kinesko udruženje industrije poluprovodnika (CSIA).

Popunjavanje ovog nedostatka još je problematičnije od kada SAD nastoje da isključe Kinu iz globalnih lanaca snabdevanja, navodeći kao razlog mogućnost da će čipove koristiti kineska vojska.

Broj upisa na master studije softverskog inženjeringa na 10 najboljih univerziteta u zemlji skoro se udvostručio između 2018. i 2022, dostigavši brojku od ukupno 2.893 studenta, pokazuju podaci koje su objavile ove obrazovne institucije.

Rast broja studenata vidi se prvenstveno kada su osnovne studije u pitanju, rekli su za Reuters novi diplomci, ali rešavanje problema u vezi sa nedostatkom stručnjaka biće dugoročna kampanja.

Osim toga, porastao je i broj privatnih škola koje nude kratkoročno rešenje, sa kampovima za softverski inženjering, za brže dobijanje posla u industriji i uglavnom su usmereni na diplomce sa studija koje nisu povezane sa ovim poljem.

  • TATJANA

    30.3.2023 #1 Author

    Ovo se može rešiti tek za nekoliko godina realno

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Na vreme reaguju,posao buducnosti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...