Zatezanje pa popuštanje pravila u samo nekoliko dana

Kineske vlasti naprasno regulišu tržište video-igara

Hi-techLifestyleSvet

25.12.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kineske vlasti naprasno regulišu tržište video-igara Kineske vlasti naprasno regulišu tržište video-igara
Kineske vlasti su dale dozvolu za 105 domaćih video-igara, što je poslednja indikacija da zvanični Peking ublažava svoj raniji stav nakon što je potez... Kineske vlasti naprasno regulišu tržište video-igara

Kineske vlasti su dale dozvolu za 105 domaćih video-igara, što je poslednja indikacija da zvanični Peking ublažava svoj raniji stav nakon što je potez pooštravanja ograničenja u gejming industriji doveo do gubitka od čak 80 milijardi dolara krajem prošle nedelje.

Odobreni naslovi uključuju one kojima upravljaju kompanije Tencent Holdings i NetEase, dva vodeća kineska izdavača igara koji su bili pogođeni novim pravilima. Današnja odobravanja pak pokazuju da kineske vlasti podržavaju razvoj igara na internetu, navelo je industrijsko udruženje u postu na WeChatu koji je prenela i državna agencija Xinhua.

Kineski zvaničnici ponovo su podstakli strah da će započeti još jednu rundu tehnološke kontrole nakon što je glavni regulator za igre na sreću Nacionalna uprava za štampu i publikacije (NPPA) objavila u petak nova pravila za ograničavanje razvoja online igara, uključujući ograničenje potrošnje odraslih igrača, piše Bloomberg.

Pošto su Tencent i NetEase u petak zabeležili pad tržišne vrednosti u Hong Kongu za desetine milijardi dolara, NPPA je još tokom tog trgovanja objavila odobrenje za 40 igara, uključujući i one kojima upravljaju pomenute dve kompanije. Ovaj potez je malo pomogao da se vrati poverenje investitora.

Analitičari su komentarisali Tencent i NetEase ne bi trebalo da budu značajno pogođeni, ali to nije sprečilo pad akcija obe kompanije njihovoj trgovini u SAD.

Kineska administracija je u subotu saopštila da će saslušati povratne informacije zainteresovanih strana, uključujući kompanije i igrače, kako bi poboljšala svoja pravila.

Sveobuhvatna ograničenja, koja su igrače u industriji i investitore uhvatila nespremne poslednjeg dana trgovanja pred Božić po gregorijanskom kalendaru, podsetila su mnoge na brutalni udar u tehnološkom sektoru iz 2021. Te ​​godine, razne agencije su naglo uvele ograničenja od e-trgovine do zabave, a najviše je bila pogođena Ant Group, koju podržava milijarder Džek Ma (Jack Ma).

„Najnoviji događaji odražavaju želju vlade za većim, raznovrsnijim igračkim okruženjem sa inovativnim sadržajem višeg kvaliteta, ali bez prekomerne monetizacije”, prokomentarisao je Jang Venfeng, viši potpredsednik kompanije Paper Games sa sedištem u Šangaju. „Vlada preferira da izdavači ostvaruju profit kroz poštene prakse i inovacije proizvoda, umesto da produbljuju strategije monetizacije i uzimanje para od igrača na svakom koraku.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...