Od februara kažnjeno ili pod istragom najmanje 20 direktora banaka

Kineske vlasti pooštravaju antikorupcijske mere u finansijskom sektoru

BankeSvetU fokusu

3.4.2023 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineske vlasti pooštravaju antikorupcijske mere u finansijskom sektoru Kineske vlasti pooštravaju antikorupcijske mere u finansijskom sektoru
Kineske vlasti upozorile su rukovodioce nacionalnih banaka na najvišim pozicijama da stroga kontrola u industriji vrednoj 60 biliona dolara nije ni blizu završetka. Zvaničnici... Kineske vlasti pooštravaju antikorupcijske mere u finansijskom sektoru

Kineske vlasti upozorile su rukovodioce nacionalnih banaka na najvišim pozicijama da stroga kontrola u industriji vrednoj 60 biliona dolara nije ni blizu završetka.

Zvaničnici iz Kineske bankarske i osiguravajuće regulatorne komisije (CBIRC) i Centralne komisije za disciplinsku inspekciju (CCDI) pozvali su najmanje šest banaka u državnom vlasništvu da svoju pažnju usmere na istragu u vezi sa bivšim predsednikom Banke Kine Liju Lijangom (Liu Liang), navode izvori koji su zahtevali da ostanu neimenovani jer je reč o privatnim informacijama.

Sastanak je održan nakon što je CCDI najavila da pokreće istragu Lijevog poslovanja uz navode da se predsednik Banke Kine sumnjiči za “ozbiljne disciplinske i zakonske prekršaje”, prenosi Bloomberg.

CBIRC i CCDI su saopštile da će nastaviti da sprovode istrage i donose zakonske mere protiv korupcije u finansijskoj industriji, kao i da bi bankari trebalo da budu poučeni Lijevim primerom: Bankarsko osoblje, posebno visoko rukovodstvo, treba da postupa u skladu sa zakonima i regulativama, te da ojača samodisciplinu, navode izvori.

Iako nije neobično da vlasti ubrzo nakon velike istrage pošalju takve poruke bankarima, ova upozorenja ukazuju na to da kampanja kineskog predsednika Sija Đinpinga (Xi Jinping) protiv korupcije uzima maha, posebno nakon što se pokazala uspešnom prošle godine. Najmanje 20 direktora finansijskih institucija od februara je pod istragom ili već kažnjeno. Predsednik bankarske kompanije Bao Fan pre skoro dva meseca je nestao.

Na početku svog trećeg mandata Si je već najavio restrukturiranje finansijskog regulatornog režima. Kako se navodi, Centralna komisija za finansijske poslove (CFWC) ponovo će biti oformljena kako bi uključila partiju u promene u radu sektora, kao što su menjanje personala i donošenje antikorupcijskih mera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...