Ministarka finansija SAD povodom bankrota dve američke banke

Jelen: Preispitati bankarsku regulativu

BankeNovacSvet

31.3.2023 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

Jelen: Preispitati bankarsku regulativu Jelen: Preispitati bankarsku regulativu
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da je potrebno preispitati bankarsku regulativu i pravila nadzora nakon neuspeha banaka Silicijumske doline (SVB)... Jelen: Preispitati bankarsku regulativu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da je potrebno preispitati bankarsku regulativu i pravila nadzora nakon neuspeha banaka Silicijumske doline (SVB) i Signature kako bi se osiguralo da se rešavaju trenutni rizici bankarskog sistema.

U napomenama pripremljenim za Nacionalnu asocijaciju za poslovnu ekonomiju, Jelen je takođe pozvala na jaču regulaciju rastućeg nebankarskog sektora ili sektora „banaka u senci“, uključujući fondove tržišta novca, hedž fondove i kripto imovinu, prenosi Reuters.

Jelen je navela da bi trebalo preispitati ukidanje kapitalnih zahteva banaka u 2018. godini i pojačati nadzor za manje i srednje banke sa imovinom manjom od 250 milijardi dolara.

„Svaki put kada banka propadne, to je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Regulatorni zahtevi su ublaženi poslednjih godina. Verujem da je prikladno proceniti uticaj ovih odluka o deregulaciji i preduzeti sve neophodne radnje kao odgovor“, rekla je Jelen.

Ona je dodala da su regulatorne reforme sprovedene nakon finansijske krize 2008. godine pomogle američkom finansijskom sistemu da prebrodi šokove, uključujući pandemiju Covid-19, ali da bankrot dve reginalne banke pokazuje da je posao ostao nezavršen. Jelen je ocenila da je finansijski sistem bio znatno jači nego pre 15 godina.

„To je možda najbolje ilustrovano činjenicom da smo ovog meseca videli relativnu stabilnost u ukupnom bankarskom sektoru, čak i kada je rasla zabrinutot za određene institucije“, navela je američka ministarka finansija.

  • GOCA BG

    2.4.2023 #1 Author

    Sta god da preispituju,opet moze da se desi repriza…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...