Velika revizorska kuća usred novog skandala

Kineske vlasti istražuju ulogu PwC-a u bankrotu kompanije Evergrande

Svet

22.3.2024 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske vlasti istražuju ulogu PwC-a u bankrotu kompanije Evergrande Kineske vlasti istražuju ulogu PwC-a u bankrotu kompanije Evergrande
Kineske vlasti istražuju ulogu revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) u računovodstvenim praksama bankrotirane grupacije China Evergrande nakon što je ona optužena za prevaru od 78... Kineske vlasti istražuju ulogu PwC-a u bankrotu kompanije Evergrande

Kineske vlasti istražuju ulogu revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) u računovodstvenim praksama bankrotirane grupacije China Evergrande nakon što je ona optužena za prevaru od 78 milijardi dolara.

Državni regulator za hartije od vrednosti ove nedelje je optužio Evergrandeovu glavnu podružnicu u kopnenoj Kini Hengda Real Estate Group da je masovno precenjivala svoje prihode u dve godine do 2020.

Kineski zvaničnici sada istražuju i rad PwC-a. Oni su u kontaktu sa nekim bivšim ključnim računovođama u ovom međunarodnom gigantu, koji su vodili reviziju Evergrandea, piše Bloomberg. Nije doneta odluka o tome da li će revizorsku kuću kazniti, rekli su insajderi. PwC je odbio da komentariše.

Nova otkrića Pekinga o Evergrandeovoj prevari dolaze u teškom trenutku za PwC, koji se suočava sa posledicama skandala u drugim delovima svoje globalne mreže, i koji je otpustio veliki broj zaposlenih od Ujedinjenog Kraljevstva do Kanade. U Australiji se našao udaru kritike zbog curenja poverljivih vladinih poreskih planova klijentima. Ogranak PwC-a u Velikoj Britaniji je prošle godine kažnjen sa 5,6 miliona funti zbog neuspeha u radu na knjigama kompanije Babcock International Group.

„Postoje ozbiljna pitanja u vezi sa ulogom PwC-a u prevari Evergrandea, posebno šta je tačno revizorska kuća znala o nepravilnom priznavanju prihoda“, rekao je Najdžel Stivenson (Nigel Stevenson), analitičar računovodstvene istraživačke firme GMT Research u Hong Kongu.

GMT je ranije dovodio u pitanje tačnost Evergrandeovog finansijskog izveštavanja i u decembru 2023. naveo da građevinski preduzimač možda nikada nije bio profitabilan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...