Veliko curenje finansijskih dokumenata sa Kipra

PwC Cyprus pomogla najbogatijim Rusima da sklone milijarde pre sankcija

EU

15.11.2023 13:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

PwC Cyprus pomogla najbogatijim Rusima da sklone milijarde pre sankcija PwC Cyprus pomogla najbogatijim Rusima da sklone milijarde pre sankcija
Kipar je obećao da će pooštriti kontrolu svog finansijskog sektora, nakon što je istraga nezavisnog Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 68 medijskih partnera... PwC Cyprus pomogla najbogatijim Rusima da sklone milijarde pre sankcija

Kipar je obećao da će pooštriti kontrolu svog finansijskog sektora, nakon što je istraga nezavisnog Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 68 medijskih partnera otkrila da su oligarsi preneli stotine miliona dolara vrednu imovinu uoči uvođenja sankcija zbog napada Rusije na Ukrajinu.

PwC (PricewaterhouseCoopers) Cyprus, jedna od najvećih računovodstvenih firmi u svetu pomogla je ruskom „najbogatijem“ oligarhu da prebaci milijardu funti na dan kada je stavljen pod sankcije Evropske unije, pokazuju procureli dokumenti, prenosi Guardian, jedan od medijskih partnera novinskog istraživanja.

Ovo otkriće pokrenulo je pitanje o ulozi koju je konsultantska kuća PwC Cyprus imala u potencijalnom kršenju sankcija. Veliko curenje finansijskih podataka sa Kipra, a reč je o 3,6 miliona dokumenata, takođe baca svetlo na to kako su netransparentne offshore strukture kojima upravljaju računovodstvene firme i korporacije u državi članici EU omogućile tako nešto.

Takođe se sumnja, da su na taj način omogućena plaćanja uticajnom zapadnom novinaru, kao i potencijalno kršenje pravila o finansiranju fudbalskih klubova. Kiparska vlada odgovorila je obećanjem o „pristupu nulte tolerancije“ prema kršenju sankcija, dok se bori da zaštiti svoj status finansijskog centra.

Davanje koverte ispod stola
Foto: Rawpixel.com

Datoteke koje je organizaciji ICIJ dostavio anonimni izvor sadrže elektronske poruke u kojima osoblje PwC na Kipru raspravlja o pokušaju prenosa nešto više od trećine imovine najveće evropske turističke kompanije Tui u vlasništvu ruskog tajkuna Alekseja Mordašova na račun njegove supruge.

Kiparsko Ministarstvo finansija saopštilo je da je u toku krivična istraga transfera akcija agencije Tui, kao i da je sprovode nadležne vlasti na Kipru, ali nije navelo više detalja. PwC je saopštio da nije znao za bilo kakvu krivičnu istragu, kao i da „svaku tvrdnu o nepoštovanju važećih zakona i propisa shvata veoma ozbiljno, istražuje i preduzima odgovarajuće mere, ukoliko je potrebno“.

Ova kontroverza predstavlja najnoviju blamažu za čuvenu računovodstvenu firmu. EU je u junu kritikovala PwC zbog njene „centralne uloge“ u pomaganju ruskim oligarsima u njihovim investicijama u zapadnim zemljama poslednjih godina, dok je njeno poslovanje u Australiji upleteno u tekući poreski skandal.

Dokumenti takođe otkrivaju da je ugledni nemački novinar Hubert Zajpel (Hubert Seipel), koji je u svojoj zemlji dugo važio za jednog od najboljih nezavisnih stručnjaka za Rusiju, primio najmanje 600.000 evra u ratama u offshore isplatama povezanim sa ruskim oligarhom Mordašovim.


Engleski fudbalski klub Čelzi suočava se sa novim pitanjima o tome kako je njegov bivši vlasnik, ruski milijarder Roman Abramovič, finansirao uspeh kluba, nakon što su procureli dokumenti otkrili niz tajnih isplata, čime su možda prekršena stroga fudbalska pravila, uključujući ona o finansijskom fer-pleju. Stručnjaci ocenjuju da bi Premijer liga mogla da kazni klub ukoliko nepravilnosti budu dokazane.

PwC Kipar je deo PwC mreže, serije kompanija u lokalnom vlasništvu koje posluju prema kolektivnim standardima u zamenu za korišćenje brenda PwC. Kipar je godinama delovao kao ulazna kapija ruskog bogatstva u Evropu, a PwC u Nikoziji profitiralo je od tog poslovanja. Analiza dosijea sugeriše da se 39 klijenata firme PwC Cyprus prošle godine našlo na spiskovima sankcija SAD, EU i Velike Britanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...