veliki potencijal u oblasti diverzifikacije snabdevanja gasom

Đedović sa ambasadorom Kipra o saradnji u oblasti energetike

BiznisEUSrbija

11.3.2023 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Đedović sa ambasadorom Kipra o saradnji u oblasti energetike Đedović sa ambasadorom Kipra o saradnji u oblasti energetike
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima... Đedović sa ambasadorom Kipra o saradnji u oblasti energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, posebno u diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom.

Đedović je istakla da je prioritetni zadatak vlade i Ministarstva rudarstva i energetike da osiguraju stabilno i sigurno snabdevanje energentima i što veću energetsku nezavisnost.

Ministarka je ukazala da je završetkom Balkanskog toka Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i postala tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope, kao i da će ove godine biti završena interkonekcija Srbija-Bugarska kojom će dobiti još jednu rutu snabdevanja i više neće zavisiti samo od jednog snabdevača, navodi se u saopštenju.

Đedović je navela da je u saradnji sa Evropskom unijom planirana i izgradnja nove gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom, a da će preko tih projekata moći u buduće da računa i na gas iz Istočnomediteranskog gasovoda u čijoj izgradnji Kipar ima veliku ulogu.

Ambasador Teofilaktu je rekao da je energetski sektor strateški važan za Kipar, posebno u trenucima svetske energetske krize, i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti diversifikacije snabdevanja gasom.

Ambasador je naglasio da je za Kipar veoma važna izgradnja Istočnomediteranskog (East-Med) gasovoda koji će povezati gasne resurse istočnog Mediterana sa Bugarskom i Grčkom, preko Kipra, i poboljšati evropsku sigurnost snabdevanja gasom kroz diverzifikaciju izvora i pravaca.

Teofilaktu je istakao da Kipar može da podeli sa Srbijom svoja iskustva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije s obzirom da je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je pokrenula programe postavljanja solarnih panela u domaćinstvima.

On je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da Kipar pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

  • Tina

    11.3.2023 #1 Author

    Slazem se u potpunosti sa ministarkom, da treba osigurati stabilno I sigurno snabdevanje energentima

    Odgovori

    • Lelica

      12.3.2023 #2 Author

      Treba,ali nije to tako jednostavno.

      Odgovori

  • kaćica

    11.3.2023 #3 Author

    Dobro je sto sklapamo saradnje.

    Odgovori

    • SNEZANA

      12.3.2023 #4 Author

      A posebno sa jakim zemljama kao sto je prelepa zemlja Kipar,divan narod

      Odgovori

    • Bella

      12.3.2023 #5 Author

      kako ns mnofo znaci

      Odgovori

  • MADMAX

    12.3.2023 #6 Author

    Kipar je energetska „velesila“?

    Odgovori

  • VERA

    12.3.2023 #7 Author

    Ovde je najstabilnije preprodaja energenata i monopol na tom tržištu.

    Odgovori

  • Maria

    12.3.2023 #8 Author

    Super

    Odgovori

  • Iva

    12.3.2023 #9 Author

    Polako ali sigurno

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2023 #10 Author

    Svaka saradnja na obosteanu korist je dobrodosla…

    Odgovori

  • VILENJAK

    12.3.2023 #11 Author

    Kipar i energetika? Svašta…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...