Početak dugotrajnog procesa koji će biti putokaz za mnoge strane investitore

I zvanično – likvidacija kompanije Evergrande

Vesti

29.1.2024 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

I zvanično – likvidacija kompanije Evergrande I zvanično – likvidacija kompanije Evergrande
Sud u Hong Kongu je u ponedeljak naredio likvidaciju imovinskog giganta China Evergrande Group, što će gotovo sigurno pokrenuti talase kroz kineska finansijska tržišta... I zvanično – likvidacija kompanije Evergrande

Sud u Hong Kongu je u ponedeljak naredio likvidaciju imovinskog giganta China Evergrande Group, što će gotovo sigurno pokrenuti talase kroz kineska finansijska tržišta koja su pod velikim pritiskom dok se kreatori politike bore da obuzdaju sve dublju krizu.

Odluka o likvidaciji najzaduženijeg investitora na svetu, sa više od 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, definitivno je doneta nakon što je ustanovljeno da Evergrande nije u mogućnosti da ponudi konkretan plan restrukturiranja više od dve godine nakon što nije otplatio obveznice i nakon nekoliko sudskih saslušanja.

Izvršni direktor Evergrandea Siju Šon rekao je kineskim medijima da će kompanija osigurati da projekti izgradnje kuća i dalje budu isporučeni uprkos nalogu za likvidaciju. Naredba neće uticati na operacije Evergrandeovih kopnenih i ofšor jedinica, preneo je njegove reči Reuters.

Odluka postavlja teren za ono što se očekuje da će biti dugotrajan i komplikovan proces sa potencijalnim političkim posledicama. Ofšor investitori će biti fokusirani na to kako kineske vlasti tretiraju strane kreditore kada tako velika kompanija propadne.

„To nije kraj, već početak produženog procesa likvidacije, koji će otežati svakodnevne operacije Evergrandea“, rekao je Geri Ng (Gary Ng), viši ekonomista u Natixisu. „Pošto se većina imovine Evergrandea nalazi u kontinentalnoj Kini, postoje nedoumice o tome kako poverioci mogu da povrate imovinu i koji je nivo otplate ofšor obveznica, a situacija može biti još gora za akcionare kompanije” , komentarisao je ovaj stručnjak za Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...