previranja u svetu imaju posledice i po našu zemlju

Kako se na Srbiju odražava ekonomsko usporavanje Kine i Nemačke?

AnalizaEUIzdvajamoSrbijaSvet

27.1.2024 12:44 Autor: Marko Miladinović 22

Kako se na Srbiju odražava ekonomsko usporavanje Kine i Nemačke? Kako se na Srbiju odražava ekonomsko usporavanje Kine i Nemačke?
Nova godina počela je uobičajenim tumačenjima ekonomskih prognoza najvećih svetskih i regionalnih analitičkih kuća. I dok se za Srbiju očekuje umereni rast, na srednjem... Kako se na Srbiju odražava ekonomsko usporavanje Kine i Nemačke?

Nova godina počela je uobičajenim tumačenjima ekonomskih prognoza najvećih svetskih i regionalnih analitičkih kuća. I dok se za Srbiju očekuje umereni rast, na srednjem nivou u poređenju sa ostalim državama regiona, situacija u vodećim svetskim ekonomijama naizgled ne sluti na dobro. Sa nekima od njih višestruko smo povezani, pa bi eventualno usporavanje njihovih privreda ili politički preokret mogao da se prelije i na prilike u našoj zemlji.

Reč je, pre svega, o Nemačkoj i Kini.

Ako se posmatra trenutna situacija u Evropi, od razvijenih ekonomija situacija je “najnapetija” u Velikoj Britaniji, koja je u izbornoj godini za premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak), i to dok se nalazi na pragu tehničke recesije i izuzetnog skoka cena nekretnina i energenata, ali i u Nemačkoj, gde ogromni sindikati nastavljaju sa serijom štrajkova započetih krajem prošle godine, za vreme uličnih političkih protesta.

Reč je o dve najveće evropske ekonomije. Posebno nemačka ima velikog uticaja na Srbiju, jer ne samo da je veliki broj kompanija iz ove zemlje prisutan kod nas, već i dijaspora odatle godinama šalje izuzetne iznose u doznakama natrag u maticu, što svakako dodatno podstiče domaću ekonomiju.

U isto vreme, u Aziji Kina posustaje. Ne samo da više nije najmnogoljudnija zemlja na svetu, nego je pritiska slom gigantskih kompanija za izgradnju nekretnina, američke tehnološke sankcije, kao i višegodišnji uticaj prelaska sa proizvodne na potrošačku privredu. Indija se pomalja kao nova sila, kako po broju stanovnika, tako i na tržištu kapitala, a ostaje da se vidi kako će ta “smena” da se odrazi na lokalnu azijsku sredinu, ali i na povezane evropske zemlje. Dok kineski rast usporava, indijski ne posustaje.

Rezultati i procene rasta BDP-a vodećih svetskih ekonomija / Izvor: MMF, Statista

Što se toga tiče, Srbija je sa Kinom povezana preko velikih infrastrukturnih kompanija i projekata, i kroz nezanemarljivu vrednost infrastrukturnih kredita.

Ako se tome doda predizborna godina u Sjedinjenim Američkim Državama, gde će “na crtu” aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) najverovatnije ponovo izaći kontroverzni Donald Tramp (Donald Trump), jasno je da je pred nama turbulentan i neizvestan ekonomski period.

Srbija najveću spoljnotrgovinsku razmenu ostvaruje sa zemljama Evropske unije, a pojedinačno gledano upravo sa Nemačkom. U periodu od januara do novembra prošle godine izvezli smo u Nemačku robu u vrednosti od oko četiri milijarde evra, a uvezli 4,39 milijardi evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. U Nemačku odlazi 15,2 odsto ukupnog domaćeg izvoza, dok iz nje uvozimo 13,1 odsto robe iz celog sveta.

“Geopolitička kretanja sigurno imaju posledice i po našu zemlju. Kada je konkretno o Nemačkoj reč, s obzirom na to da je trenutno u blagoj recesiji, iz nje se može očekivati smanjen broj porudžbina u prvom ovogodišnjem kvartalu, ali bi ta situacija trebalo da se popravi u drugom delu godine kada se nemačka privreda očekivano vrati u zonu rasta”, kaže za Biznis.rs ekonomista i urednik publikacije Strateo, Saša Đogović.

Prema njegovim rečima, aktuelna situacija sa uličnim protestima protiv ekstremno desničarske partije AfD u vodećoj ekonomiji evrozone ne bi trebalo dugo da potraje. Poznati analitičar smatra da će se sadašnje političke turbulencije u toj zemlji ubrzo smiriti i razrešiti institucionalnim putem, pošto je reč o visoko razvijenoj demokratiji.

“Zapravo, može da se očekuje stabilizacija društveno-političkih prilika u Nemačkoj jer će se dogoditi udaljavanje od eventualnih ekstremnih opcija, što bi posledično trebalo pozitivno da se odrazi i na ekonomiju”, smatra Đogović.

S druge strane, kada je reč o Kini, naš sagovornik objašnjava da je na delu takođe jedan relativno očekivani trend.

U toku je proces deglobalizacije, a u njemu velike kompanije vrše seobe kako bi bile bliže svojim najvećim tržištima i sirovinskim bazama. U tom procesu, opravdano se očekuje i da će Kina u određenoj meri ‘patiti’, u smislu da se više ne mogu očekivati ranije visoke stope ekonomskog rasta. Očekuje se da će uskoro na snagu stupiti i Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji će sigurno uvećati naš ukupni deficit u trgovini s ovom zemljom”, kaže Saša Đogović.

  • BLIZANAC

    27.1.2024 #1 Author

    Njihovo usporavanje sigurno loše utiče i ja nas

    Odgovori

  • SUNCE

    27.1.2024 #3 Author

    Svakako ekonomsko stanje nasih partnera i te kako moze da utice na prognozirani rast srpske privrede.

    Odgovori

  • LEBRON

    27.1.2024 #4 Author

    Lose utice po nas

    Odgovori

  • MAJA

    27.1.2024 #5 Author

    Logično je da će uticati

    Odgovori

  • NATI

    28.1.2024 #6 Author

    Ako oni usporavaju morace i nasa zemlja

    Odgovori

  • DUCA

    28.1.2024 #8 Author

    Sigurno će uticati.

    Odgovori

  • Vale

    28.1.2024 #9 Author

    Utice u velikom procentu

    Odgovori

  • VALERIJA

    28.1.2024 #10 Author

    Baš je nezgodno to što će i Srbija osetiti promene u navedenim državama.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #11 Author

    Kako da ne utice,dosta mi radimo sa njima…

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #12 Author

    Sve promene uvek uticu i na nas

    Odgovori

  • LAV

    28.1.2024 #13 Author

    Na nas sve utice sto stvarno sto kroz izgovor.Za sve mi ispastamo.

    Odgovori

  • CIGI

    28.1.2024 #14 Author

    Uvek I sve preko nas.

    Odgovori

  • Lelica

    28.1.2024 #15 Author

    Itekako utice

    Odgovori

  • ZELJKA

    29.1.2024 #17 Author

    Vreme ce pokazati.

    Odgovori

  • SENSEI

    29.1.2024 #18 Author

    Uvek se kod nas prvo odrazi, pa tek onda u zapadnoj Evropi

    Odgovori

  • STEPA

    30.1.2024 #20 Author

    Na nas sve utiče kad od svih zavisimo

    Odgovori

  • MARA

    30.1.2024 #21 Author

    Nisam sigurna da su nam saborci

    Odgovori

  • BIJUTI27

    3.2.2024 #22 Author

    Bitno je da mi ubrzavao. 😆

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...