tržišna kapitalizacija dostigla 4,3 biliona dolara, prestignut Hong Kong

U Indiji četvrto najveće berzansko tržište na svetu

BerzaInvesticijeSvet

23.1.2024 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Indiji četvrto najveće berzansko tržište na svetu U Indiji četvrto najveće berzansko tržište na svetu
Tržišna kapitalizacija kompanija koje su listirane na berzi u Indiji po prvi put pretekla je kapitalizaciju berze u Hong Kongu. Kako piše Bloomberg, izgledi... U Indiji četvrto najveće berzansko tržište na svetu

Tržišna kapitalizacija kompanija koje su listirane na berzi u Indiji po prvi put pretekla je kapitalizaciju berze u Hong Kongu. Kako piše Bloomberg, izgledi za rast te južnoazijske države i politika reformi čine da je ona miljenica investitora, dok se globalni kapital sve više izliva iz Kine.

Ukupna vrednost akcija koje se kotiraju na indijskim berzama dostigla je 4,33 biliona dolara zaključno sa zatvaranjem trgovanja u ponedeljak, u odnosu na 4,29 biliona dolara za Hong Kong, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

To Indiju čini četvrtim po veličini tržištem akcija na globalnom nivou. Njegova vrednost je 5. decembra prvi put prešla četiri biliona dolara, od čega je otprilike polovina ostvarena u poslednje četiri godine.

Akcije u Indiji su u procvatu, zahvaljujući brzorastućoj bazi maloprodajnih investitora i snažnoj korporativnoj zaradi. Najmnogoljudnija zemlja na svetu sebe je pozicionirala kao alternativu Kini, privlačeći svež kapital od globalnih investitora i kompanija, zahvaljujući svojoj stabilnoj političkoj postavci i ekonomiji vođenoj potrošnjom koja ostaje među najbrže rastućim velikim nacijama.

Nemilosrdni rast indijskih akcija poklopio se sa istorijskim padom u Hong Kongu, gde se nalaze neke od najuticajnijih i najinovativnijih kompanija u Kini.

Stroga ograničenja Pekinga protiv virusa Covid-19, regulatorni udari na korporacije, kriza imovinskog sektora i geopolitičke tenzije sa Zapadom, sve je to u kombinaciji narušilo privlačnost Kine kao pokretača svetskog rasta.

„Mi vidimo Indiju kao najbolju priču o strukturnom rastu ne samo na tržištima u razvoju, već i širom sveta“, rekao je Ivan Metkalf (Evan Metcalf), izvršni direktor Global  X. „Dok je rast Kine zastao i zaglibljen je u neizvesnosti, Indija ima generacijsku priliku da se pojavi kao motor rasta tržišta u razvoju. Demografija je ključna prednost, zajedno sa porastom obrazovane omladine i progresivnom vladom koja sprovodi ključne strukturne reforme.”

Kineske i hongkonške akcije doživljavaju poraz epskih razmera, pri čemu je ukupna tržišna vrednost njihovih akcija pala za više od šest biliona dolara od njihovog vrhunca u 2021.

Nova listiranja su presušila u Hong Kongu, a azijski finansijski centar je izgubio status jednog od najprometnijih svetskih mesta za inicijalne javne ponude.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...