Ove godine investitori zaobilaze Kinu

Indija primarni izbor za investiranje u Aziji

Svet

17.1.2024 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija primarni izbor za investiranje u Aziji Indija primarni izbor za investiranje u Aziji
Ako pitate lidere američke investicione banke JP Morgan – njihov primarni izbor u Aziji je Indija. Ova država je, ujedno, i jedno od njenih omiljenih tržišta na... Indija primarni izbor za investiranje u Aziji

Ako pitate lidere američke investicione banke JP Morgan – njihov primarni izbor u Aziji je Indija. Ova država je, ujedno, i jedno od njenih omiljenih tržišta na globalnom nivou, rekao je strateg za azijski kapital, Mikso Das (Mixo Das).

„To je naše tržište broj jedan u ovom trenutku”, kaže on, ističući da će južnoazijska nacija i dalje imati ogromne koristi jer kompanije sve više usvajaju strategiju „Kina plus jedan“, piše Telegraf.

Strategija „Kina plus jedan“, takođe, poznata kao „Plus One“ ili „C+1″, jeste strategija lanca snabdevanja koja podstiče kompanije da minimiziraju svoju zavisnost u od Kine u tom domenu, diverzifikacijom zemalja iz kojih nabavljaju delove.

Iako je Vijetnam, takođe, snažan kandidat za kompanije koje žele da uspostave proizvodne pogone, Das ističe da Indija ima dovoljnu veličinu i obim da u potpunosti zameni ili u potpunosti poveća kapacitet koji globalni investitori i svetski proizvođači žele.

Apple je, naime, otvorio svoje prve maloprodajne objekte u Indiji u aprilu 2023. i počeo tamo da proizvodi iPhone 15 u avgustu, podstičući optimizam da će i druge velike kompanije na Indiju gledati kao na „povoljnu proizvodnu destinaciju“.

Kompanije koje već imaju bazu u Indiji, takođe, proširuju proizvodne kapacitete. Najveći proizvođač automobila u zemlji, Maruti Suzuki, najavio je prošle nedelje da će uložiti 4,2 milijarde dolara u izgradnju druge fabrike u Indiji.

Čak je i vijetnamski proizvođač električnih automobila VinFast, ranije ovog meseca rekao da namerava da potroši oko dve  milijarde dolara na otvaranje fabrike u Indiji.

Sve navedeno je podstaklo raspoloženje investitora, koje je već bilo visoko u vezi sa indijskom berzom, a koja je prošle godine postala jedna od najboljih u Aziji.

I dok Indija ostaje favorit, JP Morgan konstatuje da je kineska ekonomija usporila, a njene berze beleže godišnji pad treću godinu zaredom u 2023. godini.  Ali, možda i dalje postoji „prostor za rast“, napominje CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...