rast ostvaruje na osnovu domaće tražnje

Indija će do 2075. godine biti druga svetska ekonomija

Svet

11.7.2023 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indija će do 2075. godine biti druga svetska ekonomija Indija će do 2075. godine biti druga svetska ekonomija
Indija će do 2075. godine biti druga najveća ekonomija u svetu, nadmašivši Nemačku, Japan, i Sjedinjene Američke Države (SAD), objavila je investiciona banka Goldman... Indija će do 2075. godine biti druga svetska ekonomija

Indija će do 2075. godine biti druga najveća ekonomija u svetu, nadmašivši Nemačku, Japan, i Sjedinjene Američke Države (SAD), objavila je investiciona banka Goldman Sachs u najnovijoj prognozi.

Glavni argumenti za ovu ocenu su rast populacije Indije, napredak zemlje u području inovacija i tehnologije, veća kapitalna ulaganja i porast produktivnosti radnika, navodi se u izveštaju koji je prenela agencija Mina.

„Indija takođe ima veliki procenat ekonomski aktivnog stanovništva, koje je u stanju izdržavati mlađe i starije sugrađane“, smatra analitičar Goldman Sachs-a, Santana Sengupta.

Navodi se i kako Indija mora povećati participaciju radne snage i tako na pravi način iskoristiti rast stanovništva.

„To je zaista prilika za Indiju da uspostavi proizvodne kapacitete i nastavi da raste u sektoru usluga i infrastrukture“, dodao je Sengupta.

Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije do kraja ove godine porasti za 223,7 milijardi evra, predviđa indijsko nevladino trgovačko udruženje Nascom.

Prema izveštaju Goldman Sachs-a, indijsku ekonomiju pokreće domaća potražnja, za razliku od mnogih privreda u regiji koje su zavisne od izvoza, pri čemu se do 60 odsto rasta uglavnom može pripisati domaćoj potrošnji i ulaganjima.

U prvom tromesečju, indijski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 6,1 odsto na godišnjem nivou, a procenjuje se da će ekonomski rast na kraju ove godine iznositi 7,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...