Proizvođači poluprovodnika već objavili planove za ulaganja

Indija kao velika prilika za američke tehnološke gigante

BiznisHi-techInfrastrukturaInvesticijeSvet

24.6.2023 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Indija kao velika prilika za američke tehnološke gigante Indija kao velika prilika za američke tehnološke gigante
Izvršni direktori kompanija Apple, Alphabet i Microsoft imali su ove nedelje sastanak sa čelnikom Indije, koji je bio u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi... Indija kao velika prilika za američke tehnološke gigante

Izvršni direktori kompanija Apple, Alphabet i Microsoft imali su ove nedelje sastanak sa čelnikom Indije, koji je bio u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se sastao sa predsednikom Bajdenom, kao i sa drugim političkim i poslovnim čelnicima.

Direktori tehnoloških kompanija proveli su više od sat vremena sa premijerom Narendrom Modijem u Beloj kući u petak, razgovarajući o mogućnostima i izazovima ulaganja u Indiji. Ranije ove ove sedmice Modi se sastao sa generalnim direktorom kompanije Tesla Elonom Maskom, prenosi SEEbiz.

Nakon završetka sastanka u Beloj kući, izvršni direktor Apple-a Tim Kuk (Tim Cook) rekao je za CNBC da Indija predstavlja „veliku priliku“. Na pitanje hoće li Apple tamo nastaviti sa širenjem, ukazao je na dve maloprodajne trgovine koje je kompanija otvorila u Indiji ranije ove godine.

Bila je to prva državna poseta SAD za Modija koji je postao premijer 2014. godine. Nakon sastanka u petak Bela kuća je rekla da će Google sarađivati sa Indijskim institutom za nauku na otvorenom izvoru govornih podataka za modele veštačke inteligencije.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman takođe je bio u Vašingtonu na događaju. Dvoje ljudi koji su upoznati s tim rekli su da su Altman i Modi razgovarali o mogućnostima saradnje na veštačkoj inteligenciji.

Hemant Taneja, izvršni direktor kompanije rizičnog kapitala General Catalyst, prisustvovao je okruglom stolu. Pre sastanka, podelio je sa CNBC-jem svoje namere da pronađe usklađenost u naporima da se pojednostave pravila prenosa tehnologije između SAD i Indije, koja je prestigla Kinu kao najmnogoljudniju zemlju na svetu. Odnosi SAD i Kine postali su sve zategnutiji u poslednjih nekoliko godina.

„Nalazimo se u digitalnom hladnom ratu s Kinom, a ovaj će pristup na kraju podstaći atmosferu povećane saradnje”, rekla je Taneja.

Velike poluprovodničke kompanije poput Microna iskoristile su Modijevu posetu kao priliku za objavu planova za značajna ulaganja u Indiju. Micron namerava da otvori pogon u Modijevoj rodnoj državi Gujarat, dok šira industrija čipova traži načine za diverzifikaciju svog lanca snabdevanja. Lam Research je otkrio planove za obuku 60.000 indijskih inženjera.

Pristup visokokvalifikovanoj radnoj snazi i zastareli zakoni o radu izazov su za američke kompanije kada je u pitanju zapošljavanje osoblja u Indiji.

„Američke kompanije u Indiji vremenom su imale poteškoća sa regulatornom nesigurnošću, kao i izazovima u preseljenju ili otpuštanju zaposlenih”, rekao je Kennet Džuster, bivši američki veleposlanik u Indiji. Juster, koji je sada istaknuti saradnik u Savetu za spoljne odnose, rekao je da je i dalje optimista, dodajući da se Indija obavezala da olakša proces poslovanja stranih kompanija.

  • Vale

    24.6.2023 #1 Author

    Indija je veliko, nedovoljno iskorisceno trziste, tako da ce korist biti vise nego ocekivana

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #2 Author

    Brojnost Indiskog stanovništva predstavlja idealan način širenja Američkog poslovanja što bi donelo jeftiniju radnu snagu kompanijama ali i Indiji takodje proširilo mogućnost poslovanja i ekonomski razvoj.
    Posto ne mogu da posluju u Kini koja je sledeća najmnogoljudnija država? – Pa naravno Indija.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.6.2023 #3 Author

    Trziste za jeftinom radnom snagom..

    Odgovori

  • HANA

    25.6.2023 #4 Author

    Indija je ogromno tržište. Neiskorišćeno.
    Mnogo mogućnosti.

    Odgovori

  • mile

    25.6.2023 #5 Author

    Koristi ce biti sigurno

    Odgovori

  • BLIZANAC

    25.6.2023 #6 Author

    Sve će to Amerika iskoristiti na pametan način ali ja štetu domaćeg stanovništva

    Odgovori

  • BAĆA

    25.6.2023 #8 Author

    Tamo treba ulagati

    Odgovori

  • IV

    25.6.2023 #9 Author

    Indija treba Americi, zbog svojih ličnih interesa, a ne interesa Indije.

    Odgovori

  • Emilija

    25.6.2023 #10 Author

    Gde Amerika udje propast je zagaranstovana

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.6.2023 #11 Author

    Indija je postala najmnogoljudnija zemlja, ovo je sve normalno

    Odgovori

  • Goga13

    27.6.2023 #12 Author

    Indija je ogromno tržište, Amerikanci će svakako to iskoristiti u svoju korist.

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #13 Author

    Najjeftinija radna snaga. Znaju šta rade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...