Istraživanje portala Biznis.rs: Indija kao svetska ekonomska sila (1)

Da li je Indija nova ekonomska šansa za Srbiju?

AnalizaInvesticijePoslovanjeSvet

15.7.2023 08:01 Autor: Miljan Paunović 6

Da li je Indija nova ekonomska šansa za Srbiju? Da li je Indija nova ekonomska šansa za Srbiju?
Indija je trenutno peta ekonomija sveta, a prognoza investicione banke Goldman Sachs da će do 2075. godine biti druga u svetu po ekonomskoj moći... Da li je Indija nova ekonomska šansa za Srbiju?

Indija je trenutno peta ekonomija sveta, a prognoza investicione banke Goldman Sachs da će do 2075. godine biti druga u svetu po ekonomskoj moći najverovatnije nije prijala glavnim konkurentima.

Naime, kako je preneo CNBC, Indija je spremna da postane druga po veličini svetska ekonomija, preskočivši ne samo Japan i Nemačku, već i Sjedinjene Američke Države.

Ova prognoza skoro da se poklopila sa izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na nedavno održanom Srpsko-indijskom poslovnom forumu. On je tada rekao da je poseta indijske predsednice Droupadi Murmu velika privilegija za Srbiju i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dveju zemalja. Vučić je istakao da je veoma važno da „uspostavimo što je moguće bližu ekonomsku saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom ekonomijom, kako bismo je vratili na onaj nivo koji je postojao između SFRJ i Indije„, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Predsednik Srbije je takođe izjavio da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra. On je rekao da je trenutna razmena 327 miliona evra i da se ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto.

Srbija poslednjih godina pojačava spoljnotrgovinsku razmenu sa petom ekonomijom sveta, i ona se nakon pandemije korona virusa stabilizuje i ubrzava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koje nam je dostavila Privredna komora Srbije, u periodu januar-mart 2023. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Indijom iznosila je 98,7 miliona dolara. Ukupan izvoz u robi u Indiju iznosio je šest miliona dolara. U istom periodu uvezeno je 92,7 miliona dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 6,4 odsto.

Predsednica Indije je prilikom posete Srbiji izjavila da trgovinska razmena između Srbije i Indije do kraja decenije može da poraste sa sadašnjih 320 miliona dolara godišnje na milijardu do dve milijarde dolara.

Srbija najviše izvozi u Indiju sveže jabuke (18 odsto), delove za sedišta (12 odsto), stezaljke za baterije koje se koriste za motorna vozila (pet odsto), pokazuju podaci RZS-a za period januar-decembar 2022.

2017201820192020202120222022/032023/03
Izvoz10,812,28,918,426,418,05,26,0
Uvoz187,O202,6168,6180,9229,6308,968,792,7
Saldo-176,2-190,4-159,7-162,5-203,2-290,9-63,4-86,8
Razmena197,8214,8177,5199,3256,0326,973,998,7
Pokrivenost uvoza izvozom(%)5,86,05,310,211,55,87,66,4
Izvor: Republički zavod za statistiku / Spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije i Indije (u milionima USD)

Kada je uvoz u pitanju, iz ove azijske zemlje u Srbiju stižu aluminijum, sirovi, nelegirani (13 odsto), pametni telefoni (šest odsto), nerazvrstana roba po CT-roba na skladištenju (pet odsto).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2022. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Indijom iznosila je 326,9 miliona dolara. Ukupan izvoz u robi u Indiju u periodu januar-decembar 2022. godine iznosio je 18 miliona dolara. U istom periodu uvezeno je 308,9 miliona dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,8 odsto.

Očigledna je namera Srbije da se približi Indiji, te se razmena dve države ubrzava, i što je važnije, raste.

Prema rečima docenta dr Veljka M. Mijuškovića sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rast razmene Srbije i Indije opredeljen je daljim intenziviranjem saradnje i dobrih trgovinskih, ekonomskih i diplomatskih odnosa koje naše dve zemlje neguju.

„Ako se posmatraju izvozni elementi sa našeg tržišta to se u prethodnom periodu uglavnom odnosilo na komponente za računare, cigarete i slično. U uvoznom smislu, Srbija je najviše uvozila sirovi, nelegirani aluminijum, polietilen teraftalat i slično. U najnovijem periodu Srbija je otvorila prostor i izvozu agrarnih proizvoda, u prvom redu jabuka, sa željom da se taj trend nastavi i sa bobičastim voćem (malinama na primer). Preduslov toga je svakako uvođenje adekvatnih fitosanitarnih pravila za saradnju u prehrambeno-poljoprivrednoj industriji“, kaže Mijušković za Biznis.rs.

Foto: Pixabay.com

Ekonomski rast Indije ne treba da bude iznenađujući, jer postoji više razloga zbog kojih se to dešava. Naš sagovornik kaže da je na prvom mestu demografski potencijal.

Radnu snagu Indije čini ogroman broj mladih ljudi, i oni daju značajan podsticaj za rast ekonomije. Veći broj radno sposobnog stanovništva može dovesti do povećane produktivnosti, veće potražnje i investicija. Drugo, veliko unutrašnje tržište. Indija ima ogromno unutrašnje tržište sa više od 1,3 milijarde ljudi. Ova velika potrošačka baza stvara prilike za domaće i strane kompanije da razvijaju proizvode i usluge prilagođene indijskom tržištu. Rast potrošnje u Indiji podstiče ekonomski rast“, objašnjava docent Mijušković.

Strane direktne investicije su veoma važne za Indiju. Naš sagovornik kaže da ova zemlja privlači značajne iznose stranih investicija.

„Vlada Indije je uložila napore u stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, pojednostavljenje poslovnih procedura i privlačenje stranih ulaganja u različite sektore poput informacionih tehnologija, farmacije, automobilske industrije, energetike i drugih. Zatim, tu je tehnološki sektor. Indija je postala globalni lider u području informacione tehnologije (IT). Brojne IT kompanije i programeri iz Indije pružaju usluge razvoja softvera, podrške i konsaltinga širom sveta“, ističe Mijušković.

Da bi rast funkcionisao i ekonomija napredovala ključni momenat su adekvatne reforme i politike koje primenjuje vlada. Indijska vlada je sprovela niz reformi kako bi poboljšala poslovno okruženje, olakšala ulaganja i podstakla ekonomski rast. Inicijative kao što su „Make in India“ i „Digital India“ usmerene su na podsticanje proizvodnje, investicija i digitalne transformacije zemlje.

Ključne oblasti aktuelne saradnje između naših i indijskih kompanija gde se pronalazi zajednički interes odnose se, pored već navedenog, na namensku industriju.

Mijušković ističe da sigurno postoji prostor za unapređenje odnosa razmene i u domenu IT i telekomunikacija.

„Najavljeno je i intenziviranje saradnje u oblasti turizma i obrazovanja, što podrazumeva i zahteva olakšanu mobilnost između naše dve zemlje (vizne olakšice, direktne avio-linije Beograd-Nju Delhi i slično). U tom smislu, kao najbrže rastuća ekonomija u svetu Indija može biti ozbiljna šansa za povećanje investicija u Srbiji, budući da Srbija može da postane efikasan centar za dalje širenje indijskih kompanija koje idu na tržište Evroazije“, smatra docent sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Početak novog doba privredne saradnje Srbije i Indije

Srpsko-indijsko poslovnom forumu koji je održan 8. juna u Beogradu prisustvovalo je 150 privrednika iz Srbije i Indije.

„Dosadašnju saradnju obeležila je skromna trgovina i uspešne, a ne tako brojne investicije indijskih kompanija i čini mi se da je ovo početak jednog novog doba i dobre ekonomske saradnje između Indije i Srbije, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dodao da je želja naše zemlje da više srpske robe bude na indijskom tržištu.

Prema njegovim rečima, želimo da privučemo investicije u našu prerađivačku industriju, da povežemo naš IT sektor sa indijskim naučno-tehnološkim kompanijama, da učimo na dragocenim indijskim iskustvima, da povežemo naše inovacije, naučnike, fakultete i da ih stavimo u funkciju efikasnog poslovanja.

On je ukazao na to da su ovdašnje kompanije dostojni partneri najvećim multinacionalnim kompanijama i da Srbija, ne bez razloga, privlači veliki broj investitora.

Sutra: Veliki potencijal za saradnju srpskih i indijskih kompanija u IT sektoru, poljoprivredi, turizmu…

  • BOKA

    15.7.2023 #1 Author

    Samo neka se investira!

    Odgovori

  • DUCA

    16.7.2023 #2 Author

    Možda Indija i jeste nova ekonomska šansa za Srbiju.

    Odgovori

  • ŽIZI

    16.7.2023 #3 Author

    Kod nas svi imaju šansu

    Odgovori

  • SABRINA

    16.7.2023 #4 Author

    Kud svi, tu i Indijci..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.7.2023 #5 Author

    Verujem da ce saradnka sa Indijom i njima i nama doneti veliku korist..

    Odgovori

  • DOBRILA

    18.7.2023 #6 Author

    Ko zna sta ce biti na kraju tu..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...