Novi predlog otplate duga kineskog investitora

Poslednji pokušaj izbegavanja likvidacije kompanije Evergrande

NekretnineNovacSvet

30.11.2023 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Poslednji pokušaj izbegavanja likvidacije kompanije Evergrande Poslednji pokušaj izbegavanja likvidacije kompanije Evergrande
China Evergrande Group, najzaduženiji investitor za nekretnine u svetu, nastoji da izbegne potencijalno neposrednu likvidaciju predlogom za restruktuiranje duga u poslednjem trenutku, navode izvori... Poslednji pokušaj izbegavanja likvidacije kompanije Evergrande

China Evergrande Group, najzaduženiji investitor za nekretnine u svetu, nastoji da izbegne potencijalno neposrednu likvidaciju predlogom za restruktuiranje duga u poslednjem trenutku, navode izvori sa direktnim saznanjima o ovom pitanju.

Kompanija koja nije izmirila obaveze ima rok do sudskog saslušanja u ponedeljak u Hong Kongu da predstavi „konkretan“ revidirani preedlog za restruktuiranje duga inostranim kreditorima, rekao je sudija prošlog meseca nakon što je rok za prvobitni plan istekao, prenosi Reuters.

Neimenovani izvori naveli su, međutim, da je malo verovatno da će kreditori prihvatiti novi predlog kompanije Evergrande zbog niskih izgleda za oporavak i rastuće zabrinutosti za budućnost ovog investitorskog preduzeća.

Sa više od 300 milijardi dolara obaveza, Evergrande predstavlja primer krize u sektoru nekretnina u Kini, koji čini četvrtinu njene ekonomije. Vlasti su se trudile da podrže ovaj sektor dok je kriza likvidnosti tamošnjih investitora uznemirila globalna tržišta.

Uoči sudskog ročišta u Hong Kongu, kada će se odlučivati o zahtevu za likvidaciju, Evergrande je ponudio ove nedelje da deo duga koji drže inostrani poverioci zameni u vlasnički kapital kompanije i dve jedinice sa berze u Hong Kongu, a da ostatak duga izmiri inostranom imovinom.

Inostrana imovina uključuje manjinski udeo investitora u drugim kompanijama i njegova potraživanja, navode izvori. Ne očekuje se da plan zahteva odobrenje regulatora, jer su kineski regulatori zabranili investitoru da izdaje nove obveznice.

Novi predlog takođe nudi poveriocima 17,8 odsto udela u kompaniji Evergrande, pored prethodne ponude od 30 odsto udela u svakoj od svoje dve jedinice u Hong Kongu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *