Tehnološki gigant predstavio nove verzije naprednih poluprovodnika

Nvidia dizajnirala još jedan čip prilagođen za izvoz u Kinu

Hi-techPoslovanjeSvetU fokusu

22.3.2023 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nvidia dizajnirala još jedan čip prilagođen za izvoz u Kinu Nvidia dizajnirala još jedan čip prilagođen za izvoz u Kinu
Kompanija Nvidia, proizvođač poluprovodnika iz Sjedinjenih Američkih Država koji trenutno ima dominantnu poziciju na tržištu mikročipova za veštačku inteligenciju (AI), saopštila je da je... Nvidia dizajnirala još jedan čip prilagođen za izvoz u Kinu

Kompanija Nvidia, proizvođač poluprovodnika iz Sjedinjenih Američkih Država koji trenutno ima dominantnu poziciju na tržištu mikročipova za veštačku inteligenciju (AI), saopštila je da je napravila verziju svog vodećeg proizvoda koja ispunjava zahteve legalnog uvoza u Kinu.

Američki regulatori prošle godine su predstavili pravila kojima je sprečena prodaja dva najmodernija modela mikročipova – A100 i noviji H100 – kineskim kupcima zbog bojazni za nacionalnu bezbednost. Takvi čipovi su važni za razvoj generativnih AI tehnologija kao što su ChatGPT kompanije OpenAI i slični proizvodi, piše Reuters.

Reuters je u novembru izveštavao da je Nvidia dizajnirala A800 model, koji ima ograničene sposobnosti čipa A100, što ga čini legalnim za izvoz u Kinu.

Ove nedelje kompanija je saopštila da je razvila i verziju H100 modela podešenu za izvoz u Kinu. Novi mikročip – H800 – koristi se u sektorima za klaud računarstvo u kineskim tehnološkim kompanijama kao što su Alibaba, Baidu i Tencent, izjavio je portparol kompanije.

Američki regulatori su prošle jeseni doneli nova pravila kako bi usporili razvoj Kine u ključnim tehnološkim sektorima kao što su proizvodnja poluprovodnika i razvoj veštačke inteligencije, sa ciljem da sputaju napore zemlje da modernizuje vojsku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...