Investicije tehnološkog giganta važan deo plana južnokorejske vlade

Samsung će uložiti 230 milijardi dolara u proizvodnju čipova u Seulu

BiznisHi-techInvesticijeSvet

15.3.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Samsung će uložiti 230 milijardi dolara u proizvodnju čipova u Seulu Samsung će uložiti 230 milijardi dolara u proizvodnju čipova u Seulu
Najveće kompanije u Južnoj Koreji, među kojima je i Samsung Electronics, uključiće se u državni plan u okviru koga će do 2026. godine uložiti... Samsung će uložiti 230 milijardi dolara u proizvodnju čipova u Seulu

Najveće kompanije u Južnoj Koreji, među kojima je i Samsung Electronics, uključiće se u državni plan u okviru koga će do 2026. godine uložiti 422 milijarde američkih dolara u oblasti kao što su proizvodnja čipova i električnih vozila.

To bi mogao biti inicijalni podsticaj za kompaniju Samsung, koja u naredne dve decenije planira da uloži oko 300 triliona vona (230 milijardi dolara) u izgradnju najveće baze za proizvodnju čipova na periferiji Seula.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača memorijskih čipova ulaže velika sredstva u svoje proizvodne potencijale u pokušaju da sustigne rivalsku kompaniju Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i zauzme vodeću poziciju na globalnom nivou, piše Bloomberg.

Ovaj projekat deo je plana za ulaganja u privatni sektor koji je južnokorejska vlada nedavno predstavila. Strategija Seula ima za cilj proširenje poreskih olakšica i podršku za podizanje konkurentnosti sektora visoke tehnologije, uključujući i oblasti proizvodnje čipova, displeja i baterija.

Investicija kompanije Samsung predstavlja ključni deo tih napora. Kompanija planira da izgradi pet fabrika u novom klasteru čipova u Jonginu do 2042. godine, s ciljem da u njega uključi više od 150 domaćih i stranih kompanija za proizvodnju čipova.

Ova kompanija, najveća u Južnoj Koreji, zabeležila je pad profita u poslednjih nekoliko meseci zbog slabljenja globalne ekonomije, uzrokovane ratom u Ukrajini, inflacijom, kao smanjenom potražnjom za potrošačkom elektronikom i memorijskim čipovima, prenosi SCMP.

Profit kompanije za tri meseca do decembra pao je skoro 70 odsto, delimično zbog toga što su cene čipova naglo pale pošto su klijenti prilagođavali svoje zalihe u skladu sa ekonomskom situacijom.

  • SUNCOKRET

    15.3.2023 #1 Author

    Neverovatno koliko je kapital brzo pokretan, stalno traži nove izvore većeg profita i to normalno uvek na račun radne snage koju malo plaćaju.

    Odgovori

  • CUPKA

    16.3.2023 #2 Author

    Pa ocekivano, svi su osetili gubitke.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...