Južnokorejska kompanija pogođena slabljenjem potražnje

Profit Samsunga opao za 69 odsto u prošlom kvartalu

NovacSvet

6.1.2023 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 5

Profit Samsunga opao za 69 odsto u prošlom kvartalu Profit Samsunga opao za 69 odsto u prošlom kvartalu
Profit kompanije Samsung Electronics Co. opao je najviše u poslednjih 10 godina, što je znak da usporavanje globalne ekonomije šteti potražnji za elektronikom više... Profit Samsunga opao za 69 odsto u prošlom kvartalu

Profit kompanije Samsung Electronics Co. opao je najviše u poslednjih 10 godina, što je znak da usporavanje globalne ekonomije šteti potražnji za elektronikom više nego što se očekivalo. Operativni profit Samsunga pao je za 69 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine na 3,4 milijarde dolara.

Najveća kompanija u Južnoj Koreji bori se sa slabom potražnjom za memorijskim čipovima, pametnim telefonima i ekranima dok se potrošnja smanjuje usled rastućih kamatnih stopa. Dodatni problem potražnje stvara Apple, jedan od najvećih kupaca Samsungovih ekrana i memorijskih čipova, čija proizvodnja značajno kasni, prenosi Bloomberg.

Prodaja je pala, navedeno je u saopštenju kompanije, a predviđeno je da Samsung 31. januara dostavi kompletan finansijski izveštaj sa neto prihodom i informacijama o poslovanju. Sumorni preliminarni rezultati povećavaju pritisak na Samsung, najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova da smanji proizvodnju i kapital.

Prema ocenama analitičara, Samsung nema planove da smanji kapitalne troškove ili ponudu, ali brzo pogoršanje potražnje i sve lošija profitabilnost znače da bi menadžment mogao da bude primoran da razmotri nezamislivo, odnosno da smanji proizvodnju memorijskih jedinica.

Nakon što su povećali proizvodnju na rekordne nivoe kako bi zadovoljili porast potražnje iz ere pandemije, proizvođači čipova su od tada morali da smanje troškove nove proizvodnje. Mnogi proizvođači čipova najavili su smanjene budžete za novu opremu i postrojenja, kako bi smanjili troškove, a neki su najavili otpuštanja zaposlenih.

 • STRAHINJA

  6.1.2023 #1 Author

  Veciti sukobna trzistu, mada mi se cini da je ve postalo vise malo too much sa strane i Apple i Samsunga

  Odgovori

  • BRANA19

   8.1.2023 #2 Author

   Slazem se, samo nesto novo izmisljaju..

   Odgovori

 • VILENJAK

  8.1.2023 #3 Author

  Samsung je za naše tržište definitivno.

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.1.2023 #4 Author

  Pa pojavili su se i drugi giganti tako da ne koriste se samo dve marke telefona u svetu. Velika je ponuda.

  Odgovori

 • BOJANA

  9.1.2023 #5 Author

  Verovatno to opadanje neće trajati dugo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...