Prodaju elektronskih uređaja pritisla i visoka inflacija

Slabija potražnja uticala na dobit Samsunga

LifestyleSvetVesti

7.10.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Slabija potražnja uticala na dobit Samsunga Slabija potražnja uticala na dobit Samsunga
Južnokorejska tehnološka kompanija Samsung upozorila je da bi joj dobit u trećem kvartalu mogao pasti za trećinu, jer je potražnja za elektronskim uređajima i... Slabija potražnja uticala na dobit Samsunga

Južnokorejska tehnološka kompanija Samsung upozorila je da bi joj dobit u trećem kvartalu mogao pasti za trećinu, jer je potražnja za elektronskim uređajima i memorijskim čipovima potkopala usporavanje globalne ekonomije.

Oni procenjuju da im je operativna dobit u tri meseca do kraja septembra iznosila oko 7,6 milijardi dolara, što je 32 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, prenosi Mina.

To je najveći pad tromesečne Samsungove dobiti na godišnjem nivou u skoro tri godine. Potražnja slabi, jer ljudi manje kupuju zbog sve većih troškova života.

Samsungova dobit od poslovanja s proizvodnjom mikroprocesora pala je zbog nižih cena memorijskih čipova na globalnom tržištu koje je pritisla slabija potražnja za potrošačkom elektronikom. Konačne podatke o poslovanju Samsung će objaviti 27. oktobra.

U četvrtak je američki proizvođač čipova Advanced Micro Devices (AMD) takođe upozorio da mu je poslovanje pogođeno padom potražnje za računarima. AMD je snizio procenu prihoda u trećem kvartalu za milijardu dolara, signaliziravši snažniji pad potražnje nego što se očekivalo. Pad potražnje pripisuju slabim ekonomskim uslovima.

Prodaju elektronskih uređaja pritisli su visoka inflacija, više kamatne stope i posledice ruske invazije na Ukrajinu, što odvraća ljude od kupovine.

Kompanije koje kupuju memorijske čipove, poput proizvođača pametnih telefona i ličnih računara, smanjile su kupovine jer troše zalihe.

Analitičari tehnološke industrije predviđaju da će cene memorijskih čipova padati i u iduća tri meseca budući da prodaja pametnih telefona i dalje pada, a oporavak potražnje očekuje se tek početkom iduće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...