Google zaostaje za startapom OpenAI

Veštačka inteligencija „važnija od vatre i struje“

Hi-techLifestyleSvet

9.3.2023 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Veštačka inteligencija „važnija od vatre i struje“ Veštačka inteligencija „važnija od vatre i struje“
Veštačka inteligencija je trebalo da bude nešto što će Google razvijati. Ova kompanija stekla je specifičnu reputaciju zbog ulaganja u najrazličitije oblike novih tehnologija,... Veštačka inteligencija „važnija od vatre i struje“

Veštačka inteligencija je trebalo da bude nešto što će Google razvijati. Ova kompanija stekla je specifičnu reputaciju zbog ulaganja u najrazličitije oblike novih tehnologija, a većina istraživanja koja su podstakla aktuelni talas razvoja četbota sa veštačkom inteligencijom (AI) odvijala su se upravo u njenim laboratorijama.

Ipak, startap po imenu OpenAI postao je lider u oblasti takozvane generativne veštačke inteligencije – softveru koji kreira sopstveni tekst, slike i video-snimke – predstavivši ChatGPT u novembru prošle godine.

Iznenadni uspeh ove mlade kompanije ostavio je Alphabet, krovnu kompaniju najpoznatijeg pretraživača na svetu, “u prašini”, pa sada Google žuri da sustigne konkurenciju u polju tehnologije koju je generalni direktor ove firme Sundar Pičaj (Sundar Pichai) nazvao “važnijom od vatre i struje”. 

ChatGPT, četbot koji neki vide kao mogućeg konkurenta Google-ovom tradicionalnom pretraživaču, postao je dvostruka pretnja kada se za OpenAI-a zainteresovao tehnološki gigant Microsoft, piše Bloomberg.

Utisak da Google možda zaostaje u oblasti koju smatra ključnom doveo je do javljanja anksioznosti u sedištu kompanije u Kaliforniji, smatraju sadašnji i bivši zaposleni, kao i drugi izvori upoznati sa poslovanjem ove firme.

“Postoji nezdrava kombinacija abnormalno visokih očekivanja i nesigurnosti povezane sa AI inicijativom”, kaže jedan od zaposlenih.

Napori usmereni ka razvijanju AI tehnologije naveli su Pičaija da ponovo uđe u ulogu menadžera proizvoda, uzimajući u obzir da je na sebe preuzeo procenu karakteristika proizvoda, zadatak koji bi inače bio dodeljen nekome daleko ispod njegovog platnog razreda, navodi jedan bivši zaposleni.

Google nije jedina kompanija koja smatra da je veštačka inteligencija sada sve. Talas uzbuđenja širi se Silicijumskom dolinom, pa je sve više ulagača u rizični kapital i preduzetnika koji su se iznenada proglasili vizionarima veštačke inteligencije, udaljavajući se od nedavnih fiksacija kao što je blokčejn, dok kompanije koje su najavile integraciju AI u svoje sisteme beleže rast cena akcija. 

Poslednjih nedelja izvršni direktor kompanije Meta Platforms Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) takođe se fokusirao na veštačku inteligenciju, ostavljajući po strani Metaverzum – tehnologiju koju je nedavno proglasio toliko važnom za poslovanje da je odlučio da kompaniji promeni ime.

  • Dunja5

    10.3.2023 #1 Author

    Nove tehnologije, nova normalnost…

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Sve ovo nam je bliska buducnost…

    Odgovori

  • Dea

    12.3.2023 #3 Author

    Uopste,ali uopste mi se ovo ne dopada

    Odgovori

  • Coka13

    29.3.2023 #4 Author

    Sve ovo će uskoro biti normalno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...