Usluga tehnološkog giganta biće dostupna većem broju klijenata

ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft

Hi-techPoslovanjeSvetU fokusu

17.1.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft
Microsoft je saopštio da će bot za konverzaciju ChatGPT, koji je razvila firma OpenAI, uskoro biti dodat platformi Azure. Iz softverskog giganta je saopšteno... ChatGPT postaje deo klaud platforme kompanije Microsoft

Microsoft je saopštio da će bot za konverzaciju ChatGPT, koji je razvila firma OpenAI, uskoro biti dodat platformi Azure.

Iz softverskog giganta je saopšteno da će usluga Azure OpenAI, koju trenutno može da koristi ograničeni broj kupaca, biti dostupan široj publici.

Usluga omogućava klijentima na klaudu pristup različitim OpenAI alatima kao što je jezički sistem GPT-3.5, na kojem je zasnovan ChatGPT, kao i model Dall-E za generisanje slika na osnovu tekstualnih upita, navela je kompanija u blogu, prenosi Bloomberg.

Microsoft trenutno vodi pregovore o investiranju dodatnih 10 milijardi u OpenAI, navode ljudi upoznati sa planovima tehnološkog giganta. Ta ponuda zahteva od tehnološkog giganta iz Redmonda investiranje u toku niza godina, iako konačni uslovi mogu da budu izmenjeni.

Semafor je prošle nedelje preneo da bi potencijalna investicija mogla da poveća vrednost firme OpenAI na oko 29 milijardi dolara.

ChatGPT se pojavio krajem novembra, kada je okupio prvi milion korisnika za manje od nedelju dana. Njegova sposobnost da podražava ljudski razgovor podstakla je špekulacije o njegovom potencijalu, pa su mnogi nagađali da bi mogao da istisne profesionalne pisce sa tržišta rada ili čak ugrozi Google-ov osnovni posao pretraživanja.

Organizacija koja stoji iza toga, čiji su suosnivači Ilon Mask (Elon Musk) i investitor iz Silicijumske doline Sem Altman (Sam Altman), zarađuje novac tako što naplaćuje programerima da licenciraju svoju tehnologiju.

 • MARKO7

  17.1.2023 #1 Author

  Pa to možda i neće biti toliko loše

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.1.2023 #2 Author

  Verujem da je odlicna zamisao koja ce u praksi da se isto tako pokaze…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...