Da li je investicija vredna 75 milijardi dolara dovedena u pitanje?

Microsoft pred međunarodnim istragama zbog preuzimanja Activision Blizzarda

Hi-techNovacSvetU fokusuVesti

15.9.2022 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft pred međunarodnim istragama zbog preuzimanja Activision Blizzarda Microsoft pred međunarodnim istragama zbog preuzimanja Activision Blizzarda
Microsoftovo dogovoreno preuzimanje proizvođača video-igara Activision Blizzard u vrednosti 75 milijardi dolara dovedeno je u pitanje zbog započetih detaljnih istraga u Briselu i Velikoj... Microsoft pred međunarodnim istragama zbog preuzimanja Activision Blizzarda

Microsoftovo dogovoreno preuzimanje proizvođača video-igara Activision Blizzard u vrednosti 75 milijardi dolara dovedeno je u pitanje zbog započetih detaljnih istraga u Briselu i Velikoj Britaniji nakon rastuće zabrinutosti da je ugovor antikonkurentan i da će rivalske kompanije isključiti iz pristupa hit igri Call of Duty.

Očekuje se da će britanska Uprava za konkurenciju i tržišta pokrenuti detaljnu istragu ove nedelje nakon što je Microsoft odlučio da u ovoj fazi ne ponudi nikakve pravne lekove, tvrde dva insajdera čije reči prenosi Financial Times.

Ranije ovog meseca, britansko pravno telo je postalo prvi globalni antimonopolski regulator koji je digao uzbunu zbog pomenute transakcije, dajući Microsoftu pet dana da smisli rešenja koja će razrešiti diskutabilnu poziciju ili se u suprotnom suoči sa pokretanjem takozvane “druge faze” istrage.

Kompanije Micorosoft i Acitivision Blizzard su već vodile razgovore sa regulatorima u Briselu otkako je sporazum objavljen pre osam meseci, u onome što je poznato kao faza pre zvaničnog saopštenja – što je trebalo da bude pokazatelj koliko će zvaničnici biti savesni tokom svoje istrage.

Regulatori i drugi uključeni u sporazum očekuju produženu istragu EU nakon što Microsoft zvanično podnese svoj slučaj u Briselu u narednim nedeljama. Insajderi veruju da će regulatori odvojiti dosta vremena da ispitaju ovaj dogovor zbog njegove veličine, prirode kupca i rastuće zabrinutosti tržišnih rivala, uključujući i japanski Sony.

Upravo je Sony prošle nedelje optužio Microsoft da obmanjuje industriju igara i regulatore u vezi sa svojim obavezama da Call of Duty zadrži na PlayStation konzolama. Tada je iz japanske kompanije rečeno da je Microsoft ponudio samo da određeni broj godina nastavi sa objavljivanjem Activisionove hit igre na PlayStationu, podseća Financial Times.

Microsoft će morati da prevaziđe ove probleme kako bi završio najveće preuzimanje u svojoj istoriji. Američki tehnološki gigant se nada da će zaključiti sporazum do kraja juna sledeće godine, ali prethodno će mora da otkloni regulatorne prepreke u zemljama širom planete, od Novog Zelanda do Amerike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...