Zarada krovne kompanije pretraživača Google po akciji ipak niža od očekivanja analitičara

Microsoft, Alphabet i Texas Instruments beleže dvocifreni kvartalni rast prihoda

BiznisNovacVesti

27.7.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft, Alphabet i Texas Instruments beleže dvocifreni kvartalni rast prihoda Microsoft, Alphabet i Texas Instruments beleže dvocifreni kvartalni rast prihoda
Kompanije Alphabet, Microsoft i Texas Instruments objavile su dvocifreni kvartalni rast prihoda i izrazile optimizam u vezi sa predstojećim mesecima, uveravajući u to i... Microsoft, Alphabet i Texas Instruments beleže dvocifreni kvartalni rast prihoda

Kompanije Alphabet, Microsoft i Texas Instruments objavile su dvocifreni kvartalni rast prihoda i izrazile optimizam u vezi sa predstojećim mesecima, uveravajući u to i investitore koji su počeli da brinu da tehnološku industriju očekuje pesimistična druga polovina godine.

Vrednost akcija sve tri kompanije je na kasnom trgovanju zabeležila rast, podstičući fjučerse u S&P 500 indeksu i ostale tehnološke firme. Izveštaji o profitu ova tri giganta odredile način na koji će se posmatrati i rezultati ostalih tehnoloških firmi koja se očekuju u toku ove nedelje, među kojima su kompanije Apple, Meta, Qualcomm, Amazon.com i Intel, piše Bloomberg. 

Kompanija Microsoft je dala ohrabrujuću prognozu za prodaju u tekućoj fiskalnoj godini, ublažavajući tako bojazan da bi jačanje američkog dolara i slabljenje ekonomije moglo da ugrozi prodaju. Iz proizvođača čipova Texas Instruments takođe stižu poletne prognoze koje ukazuju da bi prodaja i profit u ovom kvartalu lako mogli da prevaziđu očekivanja Wall Streeta. Alphabet, krovna kompanija pretraživača Google je već uspela da objavi rezultate prema kojima prihodi od reklama prevazilaze očekivanja analitičara.

Usporavanje kada je u pitanju online reklamiranje bilo je jedna od većih briga za investitore koji su uticali na pad vrednosti akcija kompanija Snap i Twitter nakon objave izveštaja ovih društvenih mreža prošle nedelje.

Tri izveštaja tehnoloških giganata ohrabruju i ukazuju na njuhovu otpornost u četiri sfere koje su noseći stubovi njihovog poslovanja: digitalnom reklamiranju, računarstvu “u oblaku”, informacionim tehnologijama i proizvodnji čipova. 

Međutim, jačanje dolara, koje umanjuje vrednost međunarodne prodaje, umanjuje prihode, posebno u kompaniji Microsoft. Takođe, kompanija Texas Instruments beleži slabiju potražnju za čipovima kada su u pitanju potrošački proizvodi.

Kompanija Alphabet nije dostigla očekivanja analitičara u vezi sa svojim YouTube poslovanjem “u oblaku”, pa je njena zarada po deonici bila 1,21 dolara, u odnosu na procenjenih 1,32 dolara.

Kompanija Microsoft je sklopila rekordni broj ugovora za Azure poslovanje “u oblaku” vredne više od 100 miliona dolara i milijardu dolara, izjavila je finansijska direktorka kompanije Ejmi Hud (Amy Hood) u intervjuu. 

Komercijalne rezervacije, dodaje Hud, na osnovu kojih se procenjuju buduće prodaje korporativnim klijentima, “značajno” su bolje u odnosu na očekivanja kompanije, sa rastom od 25 odsto, što ukazuje na to da je potražnja za softverom kompanije Microsoft jaka i u ovom kvartalu.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...