silicijumska dolina u strahu od recesije

I Apple pauzira zapošljavanje

SvetU fokusuVesti

19.7.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

I Apple pauzira zapošljavanje I Apple pauzira zapošljavanje
Apple je najnovija kompanija iz reda tehnoloških giganata koja je obuzdala planove zapošljavanja i potrošnje, argumentujući da je “Silicijumska dolina zabrinuta zbog recesije u... I Apple pauzira zapošljavanje

Apple je najnovija kompanija iz reda tehnoloških giganata koja je obuzdala planove zapošljavanja i potrošnje, argumentujući da je “Silicijumska dolina zabrinuta zbog recesije u narednim mesecima”.

Proizvođač iPhonea nastoji da ograniči rashode i rast radnih mesta u nekim od svojih odeljenja, izvestio je Bloomberg. Oprezniji stav oponaša pristup njegovih tehnoloških kolega, uključujući Amazon, Alphabet i Microsoft, koji su svi preduzeli korake da uspore potrošnju i zapošljavanje.

Vest je izazvala pad vrednosti akcija kompanije i povećanu strepnju oko sezone tehnološke zarade, koja ove nedelje kreće u punom zamahu. Kompanijama će možda biti teško da uvere nervozne investitore. IBM je, doduše, zabeležio rast prodaje bolji od očekivanog, samo da bi njegove akcije zabeležile pad u kasnom trgovanju.

Appleov broj zaposlenih je stalno rastao tokom protekle decenije. Za sada, većina najvećih tehnoloških kompanija ne govori o ukidanju poslova, već samo o smanjenju stope zapošljavanja.

A ukupni rast radnih mesta u SAD nije zastao. Platni spiskovi su u junu porasli za 372.000, nadmašivši procenu od 265.000, a radna mesta u proizvodnji su pomogla da se povećaju brojke. SAD su u junu dodale 25.000 novih radnih mesta u informatičkoj oblasti.

Ipak, pojedine tehnološke kompanije idu korak dalje, pa se odlučuju i za ukidanje nekih radnih mesta. To uključuje i Microsoft, koji je prošle nedelje rekao da eliminiše neke pozicije kao “deo reorganizacije”.

Smanjenje utiče na manje od jedan odsto njegove radne snage od 180.000 ljudi, a Microsoft i dalje očekuje da će godinu završiti sa povećanim brojem zaposlenih, što znači da je na drugoj strani zapravo povećao zapošljavanje. U maju je usporeno zapošljavanje u odeljenjima zaduženim za Windows, Office i Teams, podseća Bloomberg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...