Proizvodnja sa dodatom vrednošću kompanija iz sektora elektronskih informacija porasla 15,7 odsto

Udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP dostigao skoro 40 odsto

Hi-techPoslovanjeSvetVesti

4.7.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP dostigao skoro 40 odsto Udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP dostigao skoro 40 odsto
Kineska digitalna ekonomija poslednjih godina beleži brzu ekspanziju, sa 11 biliona juana (1,65 biliona američkih dolara) u 2012. na više od 45 biliona juana... Udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP dostigao skoro 40 odsto

Kineska digitalna ekonomija poslednjih godina beleži brzu ekspanziju, sa 11 biliona juana (1,65 biliona američkih dolara) u 2012. na više od 45 biliona juana (6,72 biliona dolara) u 2021. godini, pokazuju podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Udeo digitalne ekonomije u kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao je u međuvremenu sa 21,6 odsto na 39,8 odsto, navode iz kineskog ministarstva.

Kina je ubrzala izgradnju digitalne infrastrukture. Do kraja maja, zemlja je izgradila najveće tehnološke napredne mrežne objekte na svetu, pokrivajući sve administrativne oblasti na nivou okruga i na višim nivoima, optičkim mrežama sa 1,7 miliona 5G baznih stanica, prenosi Beta.

Ova zemlja je takođe ubrzala integraciju velikih podataka, računarstva u oblaku i veštačke inteligencije sa sektorima kao što su energetika, medicinska nega, transport, obrazovanje i poljoprivreda.

U 2021. godini proizvodnja sa dodatom vrednošću velikih kompanija u oblasti elektronskih informacija porasla je za 15,7 odsto na godišnjem nivou, što je rekordno visoki rast u poslednjih deset godina, dok su prihodi od softvera i usluga informacionih tehnologija, kao i interneta i srodnih usluga zabeležili dvocifreni rast, saopšteno je iz ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...