Veštačka inteligencija na moru

Moćni kineski brod bez ljudske posade

Hi-techLifestyleSvetVesti

30.5.2022 18:02 Autor: Vladimir Jokanović 10

Moćni kineski brod bez ljudske posade Moćni kineski brod bez ljudske posade
Kina je lansirala ogroman „brod dron“ za potrebe istraživanja mora. Plovilo, za koje se tvrdi da ima napredni operativni sistem veštačke inteligencije koji omogućava... Moćni kineski brod bez ljudske posade

Kina je lansirala ogroman „brod dron“ za potrebe istraživanja mora. Plovilo, za koje se tvrdi da ima napredni operativni sistem veštačke inteligencije koji omogućava poluautomatsko i automatsko delovanje. Brod bi mogao da se koristi i u vojne svrhe, kao čvorište za kontrolu različitih bespilotnih oružja i sistema za nadzor.

Plovilo,“Zhu Hai Yun“ prvi je bespilotni brod u svetu, prenosi South China Morning Post, iako su brodovi bez posade postali prilično uobičajeni poslednjih godina. Razlog za to je prilagođeni sistem veštačke inteligencije koji izdvaja ovaj brod, dajući mu funkciju matičnog broda za različite bespilotne platforme.

Kineski naučni časopis Science and Technology Daily objavio je prošle godine članak o revolucionarnom potencijalu broda kao nervnog centra međusobno povezanih objekata za posmatranje okeana. „Inteligentan, bespilotni brod, doneće revolucionarne promene za posmatranje okeana“, navedeno je u tekstu.

Graditelj broda, Huangpu Wenchong Shipping Company, tvrdi da „Zhu Hai Yun“ može da obavlja „trodimenzionalna dinamička posmatranja“ specifičnih ciljanih područja, koristeći bespilotne letelice, čamce i podmornice. Huangpu Wenchong je podružnica China State Shipbuilding Corporation, najvećeg proizvođača brodova u Kini.

Foto: Youtube screenshot

Izgradnja broda u Guangdžou započeta je u julu prošle godine. Brod je dugačak nešto manje od 90 metara, a ima široku palubu što mu omogućava da nosi različite platforme. Njegova maksimalna nosivost je 2.000 tona. Maksimalna brzina plovidbe broda je 18 čvorova ili oko 33 kilometra na sat. Brod će biti stavljen u upotrebu do kraja godine, kada budu završena detaljna testiranja.

Iako Kina ističe samo sposobnosti broda za posmatranje mora, veštačka inteligencija daje mu potencijal da obavlja vojne funkcije, kao što su potrage za ciljevima od interesa i koordinacija praćenja tih ciljeva. Druge kineske kompanije počele su da razvijaju brodove bez posada za specifične bezbednosne misije. Mogućnost „trodimenzionalnih dinamičkih posmatranja“ mogla bi se pokazati značajnom za kinesku mornaricu.

  • SRDJAN

    30.5.2022 #1 Author

    Kako se krenulo nece trebati nigde vise posada.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.5.2022 #2 Author

    Stigla i do vode vestacka inteligencija, bravo

    Odgovori

  • Anna

    30.5.2022 #3 Author

    Jezivo! Naučni brod koji bi mogao da se koristi u vojne svrhe.

    Odgovori

  • MAJALG

    30.5.2022 #4 Author

    Mislim da ovo necu dugo da bude u funkciji, ali videcemo da li ce Kinezi i u ovome uspeti kao i u mnogim tehnoloskim inovacijama.

    Odgovori

  • kaćica

    30.5.2022 #5 Author

    Sta sve Kinezi nece izmisliti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #7 Author

    Zanimljivo,ispraticemo kada bude bio spreman i pusten u rad…

    Odgovori

  • DJORDJE1

    31.5.2022 #8 Author

    Svašta će ti Kinezi da izmisle, pa i brod bez ljudske posade.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    31.5.2022 #9 Author

    Kina je postala vodeća sila u nauci i tehnici.

    Odgovori

  • Emilija

    31.5.2022 #10 Author

    Sve je to lepo ali nekako mi je previse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...