Zbog blokada usled širenja virusa Covid-19

Kineska proizvodnja i dalje blago negativna

SvetVesti

1.6.2022 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kineska proizvodnja i dalje blago negativna Kineska proizvodnja i dalje blago negativna
Merenje kineske proizvodnje u privatnom sektoru pokazalo je da je došlo do trećeg uzastopnog mesečnog pada u maju, ali da se stopa kontrakcije usporila... Kineska proizvodnja i dalje blago negativna

Merenje kineske proizvodnje u privatnom sektoru pokazalo je da je došlo do trećeg uzastopnog mesečnog pada u maju, ali da se stopa kontrakcije usporila u odnosu na prethodni mesec. Indeks menadžera nabavke Caixin China General Manufacturing ostao je ispod praga od 50 poena koji razdvaja kontrakciju od ekspanzije.

Indeks je porastao na 48,1 u maju sa 46 u aprilu, a čitanje je bilo u skladu sa očekivanjima ekonomista, prenosi Financial Times. Usporavanje stope kontrakcije potpomognuto je ublaženim smanjenjem fabričke proizvodnje i novim porudžbinama u odnisu na april, što sugeriše da slabi pritisak na ponudu i potražnju.

Kineska ekonomija u maju bila je pogođena striktnim blokadama zbog širenja virusa Covid-19, uključujući Peking i Šangaj, što je nedavno navelo premijera Li Kećijanga da se oglasi upozorenjem da bi se zemlja mogla boriti za pozitivni ekonomski rast u ovom kvartalu.

Caixin je otkrio da je vreme da roba stigne do proizvođača nastavilo da se „izrazito“ produžava, jer su ograničenja putovanja opterećivala logističku mrežu u Kini. Poslovno poverenje palo je na najniži nivo u poslednjih pet meseci, jer su zabrinutost zbog širenja korona virusa i rata u Ukrajini uticali na raspoloženje.

U utorak je zvanični pokazatelj proizvodne aktivnosti, koji stavlja fokus na veća, državna preduzeća pokazao više optimizma i iznosio je 49,6. Kineski ekonomisti navode da je epidemija Covid-19 nastavila da ograničava ekonomiju u maju i da bi negativni uticaji najnovijih talasa mogli da nadmaše one s početka pandemije 2020. godine.

Prema ocenama analitičara, neophodno je da kreatori politike obrate pažnju na zapošljavanje i logistiku. Uklanjanje prepreka u lancima snabdevanja i industrije, kao i promovisanje obnavljanja rada i proizvodnje treba da pomognu stabilizaciji tržišnih subjekata i zaštiti tržišta rada.

  • MARKO7

    1.6.2022 #1 Author

    Pa oni pokušavaju da budu blago neutralni zbog trenutne situacije u svetu.

    Odgovori

  • Emilija

    1.6.2022 #2 Author

    Kod njih je sigurno sve vise puta proracunato

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #3 Author

    Planski oni sve rade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...